Colombiaanse vredesgesprekken inzet voor herverkiezing van president Santos
De vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de gewapende Farc-guerrilla zijn voor president Santos de inzet voor de presidentsverkiezingen van 2014. Even leek het erop dat het overleg opnieuw een maat voor niets zou worden, toen de Farc begin februari twee politieagenten en drie burgers kidnapte in volle vredesonderhandelingen. Toch gaan de gesprekken onverminderd door, "op het ritme van de mambo": ingetogen, in versneld tempo.
Dit artikel maakt deel uit van het dossier over de vredesonderhandelingen tussen de Farc en de Colombiaanse regering. Lees ook:
De vredesonderhandelingen namen een aanvang half oktober en de Farc koppelde daaraan vrijwillig een twee maanden durend staakt het vuren. Dat liep af op 20 januari en enkele dagen later kwam er de melding van de nieuwe kidnappingen door de Farc.
Krachtmeting
De regering-Santos liet zich ook niet onbetuigd en liquideerde verschillende guerrillero’s, waaronder Jacobo Arango, commandant van het Vijfde Front. Analisten beschouwen zijn dood als de grootste klap sinds het uitschakelen van opperbevelhebber Alfonso Cano, in 2011.
De regering wil op die manier de militaire capaciteiten van de guerrilla op het terrein verzwakken, met het oog op een navenante rol aan de onderhandelingstafel: in een teruggedrongen positie devalueert de waarde van het eisenpakket van de guerrilla. Santos ging dan ook niet in op verschillende voorstellen van de verzwakte Farc om een bilateraal, permanent staakt-het-vuren in te voeren. “Zonder vredesakkoord zullen de ordediensten elke guerrillero op de hielen blijven zitten, over het volledige nationale territorium”, bevestigde delegatieleider Humberto De la Calle.
Historische verkiezingen
Voor president Santos is er een duidelijke deadline voor deze onderhandelingen. Die zouden best in de tweede helft van dit jaar rond zijn, om zo als troef te kunnen dienen in de aanloop naar de volgende presidentsverkiezingen van mei 2014.
Een vredesakkoord na een halve eeuw gewapend conflict zou een historische overwinning zijn en een gegarandeerde verkiezingstriomf betekenen voor Santos. Het zou dan ook de allereerste keer zijn dat de Farc als politieke formatie zou deel nemen aan de verkiezingen.
Structurele hervormingen
Maar zo ver is het vandaag nog niet. Vrede wordt door beide partijen in meer of mindere mate gekoppeld aan een maatschappelijke herstructurering. ‘De onderhandelingstafel is niet de plaats om de problemen van een paar guerrillero’s te bespreken, het is de plaats om de ziektes van een maatschappij te genezen’, zo stelt de Farc.
De regering erkent bij monde van De la Calle dat hervormingen – niet in het minst een rurale hervorming – deel moeten uitmaken van het pad naar vrede, maar de voornaamste doelstelling is de wapens het zwijgen opleggen. President Juan Manuel Santos wil dit najaar tot een definitief akkoord komen.