"Europa moet vrouwenbesnijdenis dringend aanpakken"
Pavol Stracansky
17 februari 2010
In Europa riskeren honderdduizenden vrouwen het slachtoffer te worden van genitale verminking, zeggen mensenrechtengroeperingen. Ze hebben een campagne opgezet om de EU-leiders tot actie aan te zetten.
Genitale verminking is een verzamelnaam voor verschillende praktijken waarbij de externe vrouwelijke genitalia om niet-medische redenen gedeeltelijk of volledig verwijderd worden. Wereldwijd kregen naar schatting 140 miljoen vrouwen met de praktijk te maken.
Veel Europese overheden hebben wetten goedgekeurd die de praktijk verbieden, maar ook in Europa blijft genitale verminking een groot probleem. De overheid moet meer doen, zeggen Amnesty International en twaalf partnerorganisaties.
“Er is actie nodig. Het politiek engagement is bemoedigend maar het is nu tijd voor concrete daden op nationaal en Europees niveau”, zegt Christine Loudes, hoofd van de campagne.
Ook in Europa
Genitale verminking is uitgebreid gedocumenteerd in Afrika en het Midden-Oosten en bij etnische gemeenschappen in Latijns-Amerika. Daardoor is de verkeerde indruk ontstaan dat het probleem beperkt is tot armere regio’s in de wereld, zeggen de organisaties. Door de migratie is de praktijk echter ook in Europa terechtgekomen.
Volgens cijfers van Amnesty International en de Wereldgezondheidsorganisatie zijn een half miljoen vrouwen in Europa besneden en lopen 180.000 meisjes en vrouwen jaarlijks het risico slachtoffer te worden van de ingreep.
“Op de praktijk rust in veel landen een sociaal taboe”, zegt Waris Dirie, het voormalige Somalische topmodel dat zelf slachtoffer is en haar eigen stichting heeft om de vrouwenbesnijdenis uit de wereld te helpen. “In Europa wordt de praktijk uitgevoerd door migrantengemeenschappen uit Afrikaanse en Aziatische landen. Veel meisjes worden besneden tijdens de schoolvakanties, als ze op bezoek gaan bij familie in hun land van oorsprong. Maar er zijn ook gevallen in Europa zelf. Soms worden Afrikaanse besnijders naar Europa gehaald.”
De Wereldgezondheidsorganisatie geeft zelf toe dat het probleem in Europa veel groter zou kunnen zijn dan de huidige schattingen doen vermoeden. “Er zijn alleen kleinschalige studies voorhanden in Europa, dus we moeten veel gissen en schatten.”
Daden
Europese landen als België, Oostenrijk, Cyprus, Denemarken, Italië en Spanje hebben al wetten goedgekuerd die genitale verminking verbieden. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn wetten echter niet voldoende. Ze waarschuwen dat het moeilijk blijft om gevallen op het spoor te komen en om voldoende bewijzen te verzamelen in de rechtbank om de meisjes echt te beschermen.
Veel landen moeten ook nog duidelijkheid scheppen over de asielrechten van meisjes en vrouwen die hun land ontvluchten uit angst voor de besnijdenis. “Genitale verminking is onder de Europese richtlijnen een reden om asiel toe te kennen, maar niet alle Europese landen hebben hun wetgeving aan die richtlijn aangepast”, zegt Prerna Humpel van Amnesty.
De organisaties willen ook meer onderzoek naar het probleem in Europa en een degelijke voorlichtingscampagne die gericht is op de migrantengemeenschappen.