Goodluck Jonathan volgt overleden president op

Nieuws

Goodluck Jonathan volgt overleden president op

Goodluck Jonathan volgt overleden president op
Goodluck Jonathan volgt overleden president op

Charles Fromm/Bart Vanacker

06 mei 2010

In de Nigeriaanse hoofdstad Abuja is de zieke president Umaru Yar'Adua vannacht overleden. De Nigeriaanse interim-president Goodluck Jonathan, die Yar'Adua maandenlang verving, is vandaag beëdigd als nieuwe president van Nigeria.

Yar’Ada werd op 21 april 2007 tot president verkozen in Nigeria, maar met zijn gezondheid ging het bergaf: sinds november vorig jaar verbleef de Nigeriaanse president Yar’Adua van de People’s Democratic Party (PDP) drie maanden in Saoedi-Arabië voor medische behandeling. Hij keerde op 24 februari terug naar Nigeria, maar is sindsdien niet meer in het openbaar verschenen.
Het parlement benoemde op 10 februari 2010 Goodluck Jonathan tot waarnemend president, die meteen zijn kabinet ontbond, zodat hij de kandidaten van zijn eigen keuze kon benoemen. President Goodluck Jonathan heeft nog maar een termijn korter dan een jaar te gaan, want in 2011 zijn er verkiezingen in het land.

Washington

In Washington wordt Jonathan gezien als een sleutelfiguur. Tijdens de Nucleaire Veiligheidstop in Washington halverwege mei, krijgt hij aandacht vanuit de hoogste niveaus. Washington ziet in Jonathan iemand die kan voorkomen dat het land op drift zou raken na de maandenlange afwezigheid van Yar’Adua en iemand die hervormingen in gang kan zetten.
Nigeria is niet toevallig de op vier na belangrijkste buitenlandse olieleverancier van de VS en de stabiliteit in Nigeria is een belangrijk punt voor Amerikaanse beleidsmakers. Anderzijds behoort Goodluck Jonathan tot de Ijaw, een etnische groep die zijn wortels heeft in de Deltaregio. Veel Nigerianen hopen daarom dat hij pro-actiever zal optreden bij strubbelingen tussen oliemultinationals, de staat en de plaatselijke bevolking.