Honingproducenten Mexico vrezen commerciële teelt transgene soja

Nieuws

Honingproducenten Mexico vrezen commerciële teelt transgene soja

19 april 2012

Multinational Monsanto heeft een verzoek ingediend om in de Mexicaanse deelstaat Yucatán op grote schaal transgene soja te zaaien. Een collectief van civiele organisaties, academici en burgers vreest dat dit gevolgen zal hebben voor de plaatselijke honingproductie.

Monsanto is van plan 60.000 hectare transgene soja telen op het schiereiland Yucatán.
Het openbaar onderzoek rond de aanvraag is begin deze maand afgesloten. Een collectief van 64 organisaties en 102 onderzoekers en burgers vraagt aan de Mexicaanse regering om de aanvraag van Monsanto te weigeren. Ze zeggen dat er risico’s zijn voor mens, milieu en economie.

Transgene pollen

“Het risico op besmetting door transgene pollen en de mogelijkheid dat de Europese markten daardoor de deur voor ons sluiten, zijn voldoende argumenten om ons te verzetten tegen deze aanvraag”, zegt Carlos Meade van organisatie Yaxché (Levensboom).

In Yucatán zijn meer dan 17.000 honingproducenten actief, vooral kleine boeren. Die honing is vooral voor de export en levert jaarlijks meer dan 20 miljoen euro op, zegt de plaatselijke producentenvereniging.

Mexico is de derde grootste uitvoerder van honing ter wereld, de meeste honing gaat naar de Europese Unie. Yucatán is goed voor 40 procent van de Mexicaanse honingproductie.

Ggo-label in EU

Vorig jaar deed het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak over de verkoop van honing in de EU. Honing die besmet is met pollen van genetisch gemanipuleerde organismen (ggo) moet een label dragen met de vermelding dat er ggo-ingrediënten in zitten. Aanleiding was de klacht van een Duitse imker. Die mocht zijn honing niet meer verkopen omdat die besmet was geraakt door ggo-maïs van Monsanto vlakbij.

Volgens gegevens van Cibiogem, de overheidscommissie die in Mexico toeziet op genetisch gemodificeerde organismen, experimenteert Monsanto al sinds 2005 met transgene soja in Yucatán. Vorig jaar kreeg het toestemming voor een proefproject op 30.000 hectare. Nu wil de Amerikaanse multinational overschakelen op commerciële teelt, de laatste fase van de vergunningsprocedure. De Monsanto-soja is resistent tegen herbiciden met glyfosaten.

In Mexico worden nog andere genetisch gemodificeerde gewassen geteeld, onder meer maïs en katoen. In 1999 voerde de regering een moratorium op ggo’s in maar dat werd in 1999 opgeheven. Greenpeace Mexico probeerde toen via de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie het zaaien van transgene wassen tevergeefs stil te leggen.