Klimaatverandering bedreigt wijnregio's
09 april 2013
Bekende wijnregio's zoals Bordeaux of de Rhônevallei krijgen het in de komende decennia steeds moeilijker om kwaliteitswijn te produceren. Een nieuwe studie voorspelt dat de producenten door de klimaatverandering gedwongen zullen worden om te verhuizen naar andere gebieden.
De wetenschappers onderzochten negen grote wijnregio’s in onder meer Californië, Chili, Frankrijk, Zuid-Afrika en Australië. Ze kwamen tot de conclusie dat de stijgende temperaturen de productie van kwaliteitswijn over dertig jaar al zo goed als onmogelijk maken. Het onderzoek verscheen in Proceedings of the National Academy of Sciences.
De wijnproductie zal noodgedwongen moeten uitwijken naar gebieden die tot nog toe ongeschikt werden bevonden, zoals centraal China maar ook België en Nederland. “De klimaatverandering zal de potentiële wijngebieden over de hele wereldkaart verschuiven”, zegt Lee Hannah, hoogleraar Klimaatbiologie aan het Moore Center for Ecosystem Science and Economics. “Dit is nog maar het topje van de ijsberg: hetzelfde zal van toepassing zijn voor vele andere gewassen.”
Wild en water
De trend houdt indirect ook risico’s in voor het waterverbruik en wilde diersoorten. Wijnboeren zullen de stijgende temperaturen willen compenseren met meer irrigatie en verneveling om de druiven koel te houden. Dat kan leiden tot watertekorten in regio’s zoals Californië, die nu al met droogte te kampen krijgen.
Bovendien komen de wilde dieren in gevaar die in gebieden leven waar nu nog geen productie mogelijk is. Zo voorspellen de wetenschappers dat de Californische wijngebieden zullen opschuiven naar de Rocky Mountains bij de grens met Canada, waar de druk op soorten als de grizzlybeer en de grijze wolf zal toenemen.
“De klimaatverandering zal tot concurrentie leiden tussen de landbouw en het wild – wijndruiven zijn maar één voorbeeld”, zegt Rebecca Shaw, medeauteur van de studie. “Dit kan rampzalige gevolgen hebben voor wilde dieren.”