Nipte overwinning voor Nicolás Maduro in Venezolaanse presidentsverkiezingen
Steffi Vemeire
15 april 2013
In Venezuela won de gedoodverfde opvolger van Chávez, Nicolás Maduro, nipt de presidentsverkiezingen. De tegenkandidaat Caprilles, die verloor met een verschil van slechts 1,6 procent, weigert de uitslag vooralsnog te accepteren. De kersverse president mocht van het gros van zijn Latijns-Amerikaanse collega’s felicitaties ontvangen.
“Strijd duurt voort”
Voor het eerst sinds veertien jaar konden de Venezolanen geen bolletje meer kleuren naast de naam van Hugo Chávez. De charismatisch leider die op 5 maart stierf aan kanker had echter al een opvolger getipt. Nicolás Maduro, van de Partido Socialista Unionista de Venezuela (PSUV) was Chávez’ uitverkorene om de Bolivariaanse revolutie verder te zetten. De nipte overwinning van 1,6 procent wekt verbazing. De voormalige vice-president zat namelijk in een comfortabele positie waardoor het verschil met zijn tegenstander veel groter werd verwacht. Zo verscheen Maduro als plaatsvervangend president vaker op televisie. Volgens de oppositie heeft hij bovendien overheidsgeld kunnen gebruiken om zijn campagne te financieren.
Tegenkandidaat Henrique Caprilles die 49,1 procent van de stemmen behaalde, gelooft niet in de overwinning van Maduro en eist een hertelling van de stemmen. “De verliezer vandaag bent u. Wij zullen geen enkele uitslag erkennen tot elke stem is geteld en herteld. Dit resultaat weerspiegelt niet wat de Venezolanen willen. Deze strijd is pas voorbij wanneer Venezuela een welvarend land is waar mensen het goed hebben,” aldus Caprilles.
Reacties uit Latijns-Amerika
Cristina Fernández, president van Argentinië, was de eerste die de nieuwbakken president feliciteerde. Op de sociale netwerksite Twitter schreef ze: “Mijn felicitaties aan de nieuwe president, Nicolas Maduro maar ook aan het volk van de Bolivariaanse republiek Venezuela om deze dag vredig en democratisch te laten verlopen.” Ook de Boliviaanse leider Evo Morales drukte zijn felicitaties uit: “Ook al is elk land in ons continent anders, deze overwinning van Venezuela is een overwinning voor gans Latijns-Amerika!” Raúl Castro, president van Cuba feliciteerde Maduro en ziet in zijn triomf een bestendiging voor de Latijns-Amerikaanse integratie.
Niet iedereen deelt hetzelfde ongebreideld enthousiasme. In de Peruviaanse krant El Comercio laat politiek analist Oscar Vidarte zich kritisch uit over de zege van Maduro. “De overwinning van Maduro was enkel mogelijk in een land waar politiek cliëntelisme hoogtij viert, waar de media gecontroleerd worden door de staat en waar de kiesraad niet onafhankelijk is. Het land is bovendien extreem gepolariseerd en kent serieuze economische problemen. Venezuela heeft nog erg moeilijke jaren voor de boeg.”
Als alles goed verloopt, zal Maduro op 18 april de eed afleggen als president. Zijn termijn loopt tot januari 2019.