Nog steeds politieke gevangenen in Myanmar
Lynn Symons
03 april 2012
De internationale gemeenschap is hoopvol na de behaalde zetel van oppositieleidster Aung San Suu Kyi in het parlement van Myanmar. Maar mensenrechtenorganisaties belichten een andere kant van het Myanmarese verhaal van nieuwe openheid. Ondanks de vrijlating van activisten in januari, zitten er volgens hen nog honderden politieke gevangenen achter de tralies in Myanmar.
Volgens de Nationale Liga voor Democratie, de partij van oppositieleidster en voormalig politiek gevangene Aung San Suu Kyi, behaalde de partij minstens 44 van de 45 zetels bij de tussentijdse parlementaire verkiezingen van afgelopen weekend. Volgens de Myanmarezen bevrijdt Suu Kyi, die zelf ook een zetel binnenhaalde, hen uit een schijndemocratie en zullen ze eindelijk vrijheid kennen.
Ook de internationale gemeenschap is positief. De, voorlopig niet-officiële, uitslag wordt in binnen- en buitenland gezien als een stap voorwaarts. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders feliciteerde de regering en bevolking van Myanmar. In afwachting van de resultaten blijft Reynders tevreden met de democratische vooruitgang in het land, klinkt het in een persmededeling.
Als blijkt dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen, zal het westen de sancties voor het land verminderen. Volgens Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) waren het transparante verkiezingen. ‘Ik heb de indruk dat het regime er alles aan doet om duidelijk te maken dat ze de uitslag zullen respecteren’, vertelt hij in De Morgen.
Politieke gevangenen
Mensenrechtenorganisaties wijzen daarentegen op de situatie van politieke gevangenen. ‘Myanmar leek op de goede weg toen het in januari 651 gevangenen, waarvan minstens 287 politieke gevangenen, vrijliet. Toch blijft Myanmar mensen opsluiten’, meent Human Rights Watch. De regering ontkent die beschuldigingen.
De organisatie vraagt de regering om een onafhankelijk, internationaal mechanisme toe te laten dat toegang heeft tot de gevangenissen en verslag uitbrengt over de verblijfplaats en de toestand van de gevangenen.
Exacte cijfers zijn er niet, maar Human Rights Watch (HRW) schat dat er nog honderden politieke gevangenen vastzitten in Myanmar. De Vereniging voor Politieke Gevangenen in Birma (AAPPB), die al tien jaar de situatie opvolgt, spreekt over achthonderd personen achter de tralies. Toch heeft de organisatie maar van 413 onder hen volledige details.
Twee weken geleden verzamelden ongeveer vijfhonderd mensen in de stad Mandalay. Ze eisten de onvoorwaardelijke vrijlating van activisten en andere politieke gevangenen. ‘De mensen zijn niet enkel geïnteresseerd in de tussentijdse verkiezingen. Ze willen ook dat de regering deze onschuldige mensen zo snel mogelijk vrijlaat’, vertelde Ashin Wiyathy, boeddhistische monnik en voormalig politiek gevangene, aan The Irrawaddy, een onafhankelijk nieuwsmagazine in Myanmar.
Rode Kruis
Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is permanent aanwezig in het land en bezoekt al jaren de gevangenissen in Myanmar. In 2010 bezocht de organisatie 673 gevangenen, vertelt Axel Vande Veegaete van Rode Kruis-Vlaanderen. ‘Volgens de conventies van Genève hebben ze recht op privébezoek’, vertelt hij. Met rapporten en verslagen, die de hulpverleners opstellen, ijvert de organisatie voor verandering. Vande Veegaete erkent dat er een evolutie is nu oppositieleidster Suu Kyi en haar partij zetels in het parlement haalden, maar blijft wel voorzichtig over de toekomst.