Republikeinen torpederen "groene" marine
16 mei 2012
De Amerikaanse marine werkt hard aan het gebruik van biobrandstoffen in schepen en vliegtuigen, maar krijgt tegenwind van de Republikeinse meerderheid in het Congres. Een nieuwe wet zou bepalen dat enkel nog biobrandstoffen gebruikt mogen worden als die niet meer kosten dan traditionele brandstof.
De Navy zet stevig in op biobrandstoffen en hernieuwbare energie omdat het de afhankelijkheid van eindige fossiele brandstoffen uit vaak instabiele regio’s vermindert. De bevoegde minister Ray Mabus heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2020 zelfs de helft van de benodigde brandstoffen uit alternatieve bronnen te halen.
Maar dat is niet naar de zin van de Republikeinen in de Commissie Strijdkrachten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In een rapport over de nieuwe begroting verbiedt de commissie de Navy om alternatieve brandstoffen aan te kopen als die meer kosten dan traditionele, fossiele brandstof.
Zware klap
Als de beslissing van de commissie ook wet wordt, is dat zo goed als het einde voor biobrandstoffen in de Navy, die momenteel veel meer kosten. De kleine, experimentele biobrandstofindustrie kan momenteel onmogelijk op prijs concurreren met de grootschalige conventionele brandstofindustrie.
Dat kan verstrekkende gevolgen hebben, want de prille industrie is sterk afhankelijk van de wisselwerking met de Amerikaanse marine voor haar ontwikkeling. De ambitieuze doelstellingen van de marine zorgen niet alleen voor innovatie. Ze halen ook voorzichtige investeerders over de streep om in te zetten op de experimentele bedrijfjes, met de Navy als gegarandeerde afnemer.
Meer vervuilend
De commissie wil niet alle alternatieven voor conventionele olie beteugelen, maar heeft het vooral op groene alternatieven gemunt. Een wet uit 2007 verbiedt overheidsdiensten om brandstoffen aan te kopen die meer vervuilend zijn dan conventionele olie. Vorige week besliste dezelfde commissie om een uitzondering op die wet toe te staan voor het departement Defensie.
De Amerikaanse strijdkrachten kunnen nu dus alternatieve olie halen uit steenkool of aardgas. Op die manier worden de VS ook minder afhankelijk van oliestaten, is het argument. Bij de productie komt wel veel meer CO2 vrij in de atmosfeer