Syriërs protesteren

Nieuws

Syriërs protesteren

David Verhelst

23 februari 2011

Deze fiche over de protesten in Syrië maakt deel uit van een reeks over de omwentelingen in de Arabische wereld.

**Sinds:
**Er werd massaal op geroepen via sociale media voor een dag van Woede op 5 februari. Niemand kwam echter opdagen. Na oproepen via facebook begonnen vreedzame protesten op dinsdag 15 maart. De manifestanten riepen 18 maart uit als dag van de Waardigheid en dan begonnen de protesten pas echt.

Waar:
De rellen concentreren zich vooral in Daraa, een stand in het zuiden van Syrië. Ook in Damascus en andere steden zijn er protesten.

**Eisen:
**De afschaffing van de noodwet die van kracht is sinds 1963, na de militaire staatsgreep die de Ba’ath-partij aan de macht bracht, is de grootste eis. Daarnaast is er een oproep voor meer democratie, minder censuur en respect voor de mensenrechten.

Voedingsbodem:
De bevolking van Syrië bestaat vooral uit soennitische moslims, maar er zijn ook sjiieten en christenen. 90 procent is Arabisch, de grootste minderheden zijn Koerden en Armeniërs.
Door de noodwet is elke vorm van publiek protest verboden. De ordediensten schuwen het geweld niet om de activisten te arresteren. Mensenrechten worden dan ook veelvuldig geschonden.

Mobiliserende groepen:
Het initiatief voor de dag van Woede was een onafhankelijk initiatief van jongeren. Er zijn geen banden met religieuze of etnische groepen en politieke partijen.

N°1:  
Bashar al-Assad volgde in 2000 zijn vader op als president. Dat werd in 2001 bevestigd door een referendum. Hoewel economie en stabiliteit zijn prioriteiten zijn, voert hij toch op een traag tempo politieke hervormingen door.

**Regeringspartijen:
**De Ba’ath-partij is een seculiere politieke partij die doorgedreven nationalisme combineert met socialistische elementen. De partij is sinds 1963 onafgebroken aan de macht in Syrië. Het was ook de partij van Sadam Hoesein in Irak.

**Oppositie:
**Naast nog enkele socialistische partijen en een communistische partij bestaan er nog een tiental kleinere partijtjes en veertien verboden Koerdische partijen.

**Straffe uitspraak:
**“I think the day of anger will turn out to be no more than a day of mild frustration” - anonieme journalist Al-Jazeera

“Perhaps the Saudis will have to build a whole village for Arab presidents once they run out of villas” - Syrische -anonieme- taxichauffeur via verschillende sociale media

Balans:

Een persoon werd al gedood op de derde dag van de protesten. Volgens de manifestanten zelf zouden er al meer dodelijke slachtoffers gevallen zijn.

**Reactie:
**De president heeft politieke hervormingen aangekondigd in het licht van de revoltes in Tunesië en Egypte. Maar hij zegt daar ook bij dat die al langer gepland waren, en helaas door de oorlog in Irak en Libanon vertraging hebben opgelopen. De protesten begonnen aanvankelijk vreedzaam, maar op de derde dag stak een massa enkele gebouwen in brand. Sinds de dag van de Waardigheid zijn er al zeker 25 doden gevallen. De ordediensten treden hard op tegen betoger ens schieten met scherp. Het Syrische leger wordt nu ook ingezet in Daraa om de orde te bewaren. De internationale gemeenschap veroordeelt het geweld in Syrië. De manisfestanten willen op vrijdag 25 maart een nieuwe dag van de Waardigheid.

**Gecoverd:
**Via sociale media zoals Facebook roepen jongeren massaal op om te komen protesteren. Facebook is trouwens sinds november 2007 geblokkeerd in Syrië, maar dat houdt de Syrische jeugd niet tegen. Nu de rellen echt zijn losgebarsten coveren ook de reguliere media zoals Al Jazeera het gebeuren. Het leger en andere ordediensten hebben de stad Daraa onder zeer zware controle gesteld en journalisten mogen niet meer binnen.