Belgische onderzoekers ontwikkelen innovatief mRNA-vaccin: grote stap in strijd tegen aids

Nieuws

Vaccin maakt patiënten minder afhankelijk van antiretrovirale therapieën

Belgische onderzoekers ontwikkelen innovatief mRNA-vaccin: grote stap in strijd tegen aids

Een vaccin dat het immuunsysteem versterkt zou een grote stap voorwaarts zijn in de behandeling van hiv-patiënten en hun afhankelijkheid van antiretrovirale therapieën sterk verminderen. Belgische onderzoekers lijken nu zo’n vaccin te hebben ontwikkeld.

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel) en de Universiteit Gent (UGent) hebben een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een nieuw therapeutisch hiv-vaccin. Het mRNA-gebaseerd vaccin, waarover ze publiceren in het tijdschrift Molecular Therapy: Nucleic Acids, is effectief in de versterking van het immuunsysteem van hiv-patiënten.

Het kan de afhankelijkheid van dagelijkse medicatie sterk verminderen, zeggen de onderzoekers. Die medicatie is voor sommige mensen moeilijk toegankelijk en gaat vaak gepaard met bijwerkingen.

Virus onder controle

‘In tegenstelling tot conventionele profylactische vaccins is ons therapeutisch vaccin gericht op het versterken van het immuunsysteem bij mensen die al besmet zijn met hiv, met als doel het virus onder controle te houden’, legt Joeri Aerts (VUB), hoofdonderzoeker van het project uit.
 
De technologie achter het vaccin is vergelijkbaar met die van de covid-19-vaccins, maar met een belangrijke aanpassing die werd ontwikkeld door Gentse onderzoekers, vervolgt Aerts. ‘Het bevat een extra stimulerend signaal voor het immuunsysteem, wat de effectiviteit van het vaccin verhoogt.’
 
‘We hebben aangetoond dat deze aanpak niet alleen een sterke immuunrespons tegen hiv opwekt in het bloed, maar ook in de darmen, waar hiv zich voornamelijk schuilhoudt’, aldus Sigrid D’haese (VUB), eerste auteur van het artikel.

Perspectief voor patiënten met hiv

Hoewel het onderzoek tot nu toe in muizen werd uitgevoerd, zijn de onderzoekers optimistisch over de potentiële menselijke toepassing.
 
‘We hebben al jaren ervaring met klinische tests op dit gebied, en dit nieuwe vaccin biedt een unieke kans om een verschil te maken voor hiv-patiënten wereldwijd’, zegt Aerts. ‘Met de juiste steun hopen we snel de stap naar mensen te zetten.’