Libanese gezinnen vluchten massaal naar Syrië: crisis boven op crisis

Nieuws

Al meer dan 275.000 mensen uit Libanon gevlucht naar Syrië

Libanese gezinnen vluchten massaal naar Syrië: crisis boven op crisis

Op de vlucht voor Israëlische bombardementen zien Libanese gezinnen vaak geen andere uitweg dan buurland Syrië. ‘Er ontvouwt zich een nieuwe humanitaire crisis in de regio’, waarschuwt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC).

Syrië ontvangt de laatste weken heel wat gezinnen uit Libanon die het geweld ontvluchten en op zoek zijn naar onderdak, voedsel en water. ‘We hebben nu te maken met de derde humanitaire crisis in de regio in slechts twaalf maanden tijd’, zegt Angelita Caredda, regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij de Norwegian Refugee Council (NRC).

Maar Syrië ligt zelf in puin na dertien jaar van conflict. Volgens cijfers van de Verenigde Naties leeft negen op de tien mensen er onder de armoedegrens, en zijn meer dan zeven miljoen Syriërs intern ontheemd.

De massale uittocht uit Libanon komt daar nog bovenop. ‘Die duizenden gezinnen zullen moeite hebben om in Syrië een veilige plek te vinden of hier in de basisbehoeften voor hun kinderen te voorzien. Dit is een crisis binnen meerdere crises’, zegt Caredda.

Geen geïsoleerd conflict meer

Naar schatting hebben al meer dan 275.000 Libanezen en Syriërs die in Libanon wonen, getracht om een veilig onderkomen te vinden in Syrië. Ongeveer 60% zijn vrouwen en kinderen, maar er zijn ook getuigenissen van kinderen die alleen aankomen.

Volgens de NRC zijn de noden aan de grensovergangen en de gebieden waar de vluchtelingen zich proberen te vestigen bijzonder hoog. Er is niet genoeg water, voedsel en opvang voor de vele vluchtelingen, laat staan voldoende gezondheidszorg, mentale hulpverlening of opvang voor de kinderen. De NRC ziet ook de voedsel- en huurprijzen de hoogte in schieten.

‘We kunnen de situatie in het Midden-Oosten niet langer bekijken als een reeks geïsoleerde conflicten en vluchtelingencrises’, zegt Caredda. ‘Politiek falen dreigt een hele regio te destabiliseren en miljoenen mensen in een catastrofe te storten.’

Van de nodige financiële steun om de bestaande crisis in Syrië te kunnen verlichten, is slechts een kwart opgehaald. De NRC roept donoren op om dringend de vooraf toegezegde fondsen vrij te maken om de miljoenen mensen in nood te helpen.