Strengere Europese normen voor luchtkwaliteit: ‘Mijlpaal voor de volksgezondheid’

Nieuws

Europese ministers van Milieu bevestigen herziene richtlijn voor luchtkwaliteit

Strengere Europese normen voor luchtkwaliteit: ‘Mijlpaal voor de volksgezondheid’

Vandaag hebben de Europese ministers van Milieu de herziene richtlijn voor luchtkwaliteit goedgekeurd. Die brengt de normen in lijn met de meest recente aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gezondheidsorganisaties noemen de ondertekening van de richtlijn een belangrijke stap in de richting van schone lucht en een betere gezondheid voor de Europese burgers. Ze hopen dat alle EU-lidstaten de richtlijn snel zullen implementeren.

Luchtvervuiling is de grootste bedreiging voor de gezondheid in Europa. Volgens gegevens van de Europese gezondheidskoepel Health and Environment Alliance (HEAL) ademt 97% van de stedelijke bevolking ongezonde lucht in.

Dat leidt volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) tot honderdduizenden vroegtijdige sterfgevallen per jaar en miljarden euro's aan gezondheidskosten.

Fijnstof

De WHO rekent tot de verontreinigende stoffen onder meer fijnstof, stikstofdioxide (NO2) en zwaveldioxide (SO2), waarvan bekend is dat ze irriterend zijn voor de luchtwegen en ademhalingsproblemen veroorzaken.

Luchtvervuiling is ook een belangrijke risicofactor voor de verergering van bestaande ziekten en chronische aandoeningen.

De vervuilende stoffen worden ook steeds vaker in verband gebracht met problemen in de hersenen en het centrale zenuwstelsel, een verhoogd risico op vroeggeboorte en een verminderd geboortegewicht naast de kans op diabetes, obesitas en dementie.

Twee jaar tijd voor lidstaten

Zodra de nieuwe richtlijn is gepubliceerd hebben de lidstaten twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

‘De goedkeuring van deze herziene richtlijn is een mijlpaal voor de gezondheid van mensen in de hele EU, maar het echte werk begint nu’, zegt HEAL adjunct-directeur Anne Stauffer.

Volges Stauffer zal een snelle implementatie van de herziene richtlijn leiden tot onmiddellijke verbeteringen in de luchtkwaliteit en voordelen voor de gezondheid, en een verlaging van de enorme maatschappelijke en menselijke kost die luchtvervuiling vandaag al met zich meebrengt.

De herziene richtlijn voor luchtkwaliteit is ook belangrijk in het kader van de EU-doelstellingen rond zero pollution. Die schrijven voor dat het aantal vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van luchtvervuiling in 2030 met minstens 55% moet zijn gedaald.