“‘Is even uitblazen in Beiroet weer een goed idee? ’
Vroeger kwamen Emirati’s van het Arabische Schiereiland met hun jeeps volgestouwd met kroost, have en goed afgezakt naar Beiroet en de bergen rondom. Sinds de oorlog in Syrië is dit niet meer mogelijk, omdat de wegen gesloten zijn. Nu komen de westerse expats uit het Arabische Schiereiland, Syrië en Irak even uitblazen in Beiroet en reizen rond in Libanon. Is het hier dan veilig voor westerlingen?
We zitten hier met een grote groep westerlingen in het hostel die hun loopbaan starten, sommige doen een internship en andere hebben al wat meer ervaring. De meeste werken in de Emiraten.
Beiroet is een vrije haven voor mensen die willen decompresseren van de oorlogszone’s of strikte religieuze regimes op het Arabische Schiereiland. Zoals dat de expats in Afghanistan naar Tadjikistan gaan, komen de expats van het Arabische Schiereiland, Syrië of Irak naar Beirut.
Daarvoor is Beiroet ideaal in de lente en de herfst, er is geen probleem met alcohol en je kan er elke luxe krijgen. Het is anders wel een zeer aangename ervaring om rond te hangen in het uitgaansleven hier, zelf al is het allemaal maar een tijdelijke bubbel.
Toch is er gevaar. Elk moment kan oorlog uitbreken, toch?
De westerlingen in het hostel reizen over heel Libanon, ondanks het negatieve reisadvies vanuit hun eigen landen. Dus er is duidelijk een probleem met het reisadvies en de huidige situatie in Libanon. Tijd voor een fact check, we gebruiken hier het voorbeeld van de Bekaa vallei.
Is de Bekaa vallei nu gevaarlijk?
Ondanks het negatieve reisadvies van buitenlandse zaken is Libanon redelijk rustig op dit moment. Het kan wel elk moment omslaan. Een Libanese vriend van mij in Brazilië zei mij, Libanon is fantastisch, maar je moet wel elk moment geld hebben om te kunnen vertrekken als een conflict uitbreekt. Het is hier echter sinds het begin van de burgeroorlog nog nooit zo rustig geweest.
Volgens het reisadvies is het te gevaarlijk om naar Baalbek in de Bekaa te gaan, individuele reizen worden afgeraden en het is ook verboden om van de hoofdwegen af te wijken omwille van ontvoeringen. In Baalbek bevinden zich de wereldbekende Romeinse ruïnes.
Als je vanuit Beirut naar de Bekaa gaat valt het onmiddellijk op dat het een groene oase is
Als je vanuit Beirut naar de Bekaa gaat valt het onmiddellijk op dat het een groene oase is, voornamelijk omdat er water en een speciaal klimaat is. Er wordt aan landbouw gedaan en het is de graanschuur om Libanon te voeden, dus het heeft een strategisch belang. Er wordt nog steeds goede wijn gemaakt, maar de boeren ondervinden moeilijkheden met de productie ervan.
De bergen van de vallei van de Bekaa aan de kant van de zee zijn bevolkt door Christenen (Marionieten) en de bergen aan de kant van Syrië zijn bevolkt door Hezbollah en daar spelen er zich gevechten af met Daesh en Al-nusra.
Het enige wat we zelf meemaakten was wat verbale intimidatie. Onze buschauffeur zei dat hij pro-Hezbollah is omdat ze Amerikanen en Israëli’s vermoorden. Hij zei ook dat elke moslim van Hezbollah is omdat elke moslim van god is en Hezbollah de partij van god is. Hij toonde ons de mensen van Hezbollah langs de kant van de weg, omdat ze officiëel niet worden toegelaten op de hoofdweg.
Het enige waar je de hezbollah-strijders eventueel aan kan herkennen zei onze buschauffeur is aan hun baard, maar dan zouden alle obers van Armenia street (de uitgaansbuurt in Beiroet) met hun hipsterbaarden ook hezbollah strijders zijn, wat te betwijfelen valt.
(c) www.speakingthroughsilence.com/
Je ziet in de Bekaa dat er enkele checkpoints zijn van het Libanese leger. Toch is het vreemd, want onze buschauffeur zei dat we op 40 km van Damascus waren dus dicht bij één van de conflicthaarden van deze wereld en alles was rustig.
Eens aangekomen in Baalbek kon je er een overvloed aan Hezbollah T-shirts kopen
Eens aangekomen in Baalbek kon je er een overvloed aan Hezbollah T-shirts kopen, maar ik had al genoeg USSR-relikwieën gekocht in Oekraïne, dat ik geen tweede keer als een reclamebord van de ‘fabrieken van de dood’ van deze wereld wil rondlopen.
Hezbollah is hier volledig genormaliseerd, maar hun rol in Syrië de laatste jaren is toch erg problematisch. Het is niet aangewezen om dat hier luidop te zeggen, toch lijkt er geen vuiltje aan de lucht in Libanon. Iedereen is het er hier over eens dat je als westerling niet naar Hezbollah gebied moet gaan, toch doen al de jongeren in mijn hostel dat. Als je daar zou willen gaan wonen, echter, word je zonder twijfel uit je huis gezet. Terwijl in de rest van Libanon kan gaan wonen waar je wil.
Rust, maar voor hoelang?
Beirut heeft gewoon veel te bieden op dit moment, maar hoelang zal deze herwonnen rust duren?
Hezbollah, Syrische Regime en Iran willen een Sjiitische corridor creëren tussen Libanon, Syrië en Iran. Er is een demografische transitie aan de gang bij de Sjiiten uit Iran, die nu al Syrië bevolken en misschien gaat dit ook in Libanon gebeuren onder Hezbollah.
Het is ook zo dat de confessionele democratie een beetje achterhaald is omwille van de demografische groei van de Sjiiten. Dit systeem vertegenwoordigd niet meer de samenstelling van het land, het is zoals de VN-veiligheidsraad die gebaseerd is op een verdeling van de wereld na de Tweede Wereldoorlog, maar op dit moment zijn er wel belangrijke internationale spelers bij gekomen.
In ieder geval, Beiroet is opnieuw het Parijs van het Midden-Oosten aan het worden, toch is er nog veel dat ondergronds gebeurt en het is een bubbel die elk moment kan doorprikt worden.
Het is echter wel duidelijk dat je hier als westerse toerist perfect naar toe kan komen als je het advies van buitenlandse zaken volgt.
Deze blog is een samenwerking met speaking through silence photography.