“‘Stijging van liefdesmoorden in Suriname’
Steeds vaker wordt de samenleving in Paramaribo opgeschrikt door familiedrama's. Vorig jaar stond de teller op veertien levensberovingen, in 2014 was dat nog negen. Maar ondanks het feit dat er meer liefdesmoorden gepleegd worden, werden afgelopen jaar minder aangiftes van huiselijk geweld geregistreerd.
Cijfers van het Korps Politie Suriname tonen aan dat er in 2014 maar liefst 1.865 gevallen van huiselijk geweld waren. Vorig jaar waren dat 1.295 gevallen, het laagste aantal in vijf jaar. ‘Als er geen hulp wordt gezocht, of de hulp komt te laat, kunnen situaties uitlopen in moord. Het is daarom belangrijk dat vrouwen weten dat ze hulp mogen zoeken, dat ze er over moeten praten’, zegt Margo Bean, directeur van de stichting Stop Geweld Tegen Vrouwen. ‘Zo kunnen we beter voorkomen dat mensen tot het uiterste gaan.’
Het eerste en enige opvangtehuis voor vrouwen in nood was gelegen in de Kankantriestraat en ging in 2011 letterlijk in vlammen op. Datzelfde jaar opende de overheid een nieuw opvangcentrum voor mishandelde vrouwen en hun kinderen. Het adres hiervan mag niet worden vrijgegeven ter bescherming van de vrouwen.
Naast het opvangtehuis en de overheidsinstantie Slachtofferhulp, kunnen mishandelde vrouwen nu alleen nog maar terecht bij de stichting Stop Geweld Tegen Vrouwen. Met therapiesessies en hulpbegeleiding probeert de stichting Stop Geweld Tegen Vrouwen meer liefdesmoorden te voorkomen. Bean merkt een daling op in het aantal cliënten dat zich komt aanmelden. In 2014 kreeg de stichting 89 nieuwe gevallen, vorig jaar waren dat er 80. Het valt op dat meer vrouwen dan mannen de stap zetten op zoek naar hulp.
‘De meeste cliënten willen gewoon dat het geweld stopt.’
De stichting werkt zowel met slachtoffers als daders van huiselijk geweld. ‘De meeste cliënten willen geen einde maken aan de relatie, maar willen gewoon dat het geweld stopt. Met behulp van een maatschappelijk werkster zorgen het slachtoffer en de dader, vaak samen, voor een gezonde relatie’, aldus Bean. Dit lukt niet in alle gevallen, maar in de meeste voorvallen is de stichting succesvol.
In april 2015 schoot Djitindra Kalidien (40) zijn 29-jarige vrouw Wanita Kalidien dood met een jachtgeweer. Vervolgens pleegde de man zelfmoord. De vrouw had haar baby van zeven maanden bij zich, die door hagel geraakt werd aan zijn vingers. Het kind werd per ambulance naar Spoedeisende Hulp overgebracht.
In september 2015 werden de bewoners van de Zegelaarstraat opgeschrikt toen ze van de politie vernomen dat hun buurman het lijk van zijn dode vriendin al vijf dagen in huis hield. Het koppel had wel eens ruzie, maar de buurtbewoners konden niet begrijpen dat de man is overgegaan tot zo een daad. ‘Huiselijk geweld zullen we jammer genoeg nooit helemaal kunnen uitbannen, maar wij als gemeenschap moeten er samen voor zorgen dat het probleem binnen proporties gehouden wordt’, zegt Bean. Volgens haar wordt er wel aandacht besteed aan de problematiek, maar niet genoeg.