“‘Vrouwendag in Suriname: ‘Vrouwen zetten door’’
Verkracht, mishandeld, drugsverslaafd, prostituee en al 24 jaar HIV-positief. 'Dat ik hier mag staan is door heel wat genade. Mijn leven is niet makkelijk geweest, maar het betekende ook niet het einde. Ik heb twee zelfmoordpogingen ondernomen, maar vandaag de dag bloei ik nog steeds.'
Onder luid applaus van het publiek deelde Dione Williams gisteren haar levensverhaal in de Congreshal naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag.
‘Ik ben gevallen en terug opgestaan. Elke keer opnieuw. Nu ben ik zo dankbaar dat ik mijn jongste kind, Abigail, de warmte kan geven die ze verdient’, zei Williams.
En dat is precies de boodschap die Purple Movement gisteren wou overbrengen. Met hun thema ‘Vrouwen zetten door’, wil de vrouwenorganisatie aantonen dat niemand moet opgeven, dat verhalen gedeeld kunnen worden en dat er geen schaamte hoeft te zijn over persoonlijke problemen. ‘Met deze avond willen we een voorbeeld stellen en vrouwen in hun eigen waarde tentoonstellen. Want ondanks alle situaties moeten we de vrouwen blijven mobiliseren en motiveren om elkaars verhalen te delen’, zei Hariette Bholasingh, voorzitter van Purple Movement.
Sterke vrouwen
Cecila Poeran is blind geboren. Haar vader pleegde zelfmoord en ook haar moeder overleed toen Poeran nog een kind was. Dankzij de opvoeding van haar grootmoeder heeft ze het gemaakt in de maatschappij en is ze nu zelf trotse moeder van twee grote kinderen. Met haar werk als telefoniste zorgt ze voor geld op de bank.
‘Genderdiscriminatie is een wereldprobleem en daar blijft Suriname niet van gespaard.’
Carol Platotuur is moeder van 10 kinderen, waaronder twee maal een tweeling. Enkele jaren geleden moest ze samen met haar kinderen vluchten voor haar leven toen haar woning in vlammen opging. Alles was verloren en Platotuur stond op straat. Maar ze gaf niet op. Ze is blijven geloven en liet geen enkele tegenslag haar leven bepalen. Dankzij haar doorzettingsvermogen heeft Patotuur opnieuw een woning en gaat ze elke dag naar het werk.
Allemaal zijn ze er van overtuigd dat er te weinig aandacht gaat naar de vrouw in Suriname. Bholasingh ziet wel verbetering: ‘Genderdiscriminatie is een wereldprobleem en daar blijft Suriname niet van gespaard. Maar elk jaar wordt de aandacht groter. Deze dag is dan ook van uitmuntend belang en we kunnen als vrouwenorganisatie niet stil blijven’, zegt Bholasingh.
De Congreshal was gevuld met tientallen infostandjes, waar vrouwen, afgereisd uit Para, Brokopondo en Commewijne, informatie konden krijgen over onder andere het zikavirus, diabetes, borstkanker en jongeren. Naast de speeches van de voorbeeldvrouwen, werden ook prijzen uitgereikt door o.a. de minister van Sociale Zaken, Joan Dogojo en zorgde een modeshow voor een feestelijke sfeer in de zaal.