Dossier: 

Mapuche vestigen hoop op Europa

De strijd van de Mapuche, een inheems volk in Chili, kwam vorige week wel heel dichtbij ons land. Een aantal Mapuche en activisten demonstreerden aan het Vredespaleis in Den Haag en klaagden de situatie van de Mapuche in hun thuisland aan. De gemaakte afspraken tussen Chili en de Mapuche worden namelijk door de Chileense overheid niet gerespecteerd.

  • © Mapuche NL 'We hebben wel onze stem kunnen laten horen.' Foto: demonstratie Den Haag. © Mapuche NL
  • Oscar Ordenes (CC BY-NC-ND 2.0) 'Het is duidelijk dat de Universiteit niet goed op de hoogte is van de mensenrechtensituatie van de Mapuche in Chili.' Foto: Michelle Bachelet. Oscar Ordenes (CC BY-NC-ND 2.0)
  • © Mapuche NL De Mapuche hebben hun hoop gevestigd op Europa. Foto: demonstratie Den Haag. © Mapuche NL

Bolivia wil toegang tot de Stille Oceaan, een recht dat het land momenteel niet heeft, wat de economische situatie van het land niet ten goede komt.

Op vier mei startte daarom in het Internationaal Gerechtshof in den Haag een proces tussen Chili en Bolivia.

Het dispuut tussen Chili, Bolivia en Peru over de verdeling en toegang tot de zee is al enkele jaren aan de gang. Begin vorig jaar nog sloten Chili en Peru een overeenkomst over de maritieme grens tussen beide landen.

Nu daagt Bolivia dus Chili voor de rechter. Het antwoord van Chili: gelieve de vredesverdragen van 1904 na de Salpeteroorlog te respecteren.

‘Er zijn vijfendertig internationale verdragen die niet nagekomen worden door de Chileense overheid.’

Een antwoord dat de oren van de Mapuche in Chili en daarbuiten doet suizen. De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet, zo blijkt. Daarom demonstreerden Mapuche uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland samen met activisten van de internationale ngo UNPO aan het Vredespaleis. Ze willen Chili wijzen op de verdragen die het land zelf niet nakomt. ‘Er zijn vijfendertig internationale verdragen die gemaakt werden doorheen de geschiedenis die niet nagekomen worden door de Chileense overheid’, zegt Rafael Railaf van Mapuche NL.

‘De zaken hebben niets rechtstreeks met elkaar te maken,’ legt Geeske Sibrijns van UNPO uit, ‘maar het was wel een goeie kans om te demonstreren. Het is helaas niet gelukt om onze brief af te geven aan de vertegenwoordiger van Chili, maar we hebben wel onze stem kunnen laten horen. Er was heel wat pers aanwezig.’

Oscar Ordenes (CC BY-NC-ND 2.0)

‘Het is duidelijk dat de Universiteit niet goed op de hoogte is van de mensenrechtensituatie van de Mapuche in Chili.’ Foto: Michelle Bachelet.

Nunca Más

Nog voor het einde van het jaar zal de huidige Chileense presidente Michelle Bachelet in België te gast zijn voor het ophalen van een eredoctoraat. De Katholieke Universiteit van Leuven huldigt haar voor haar inzet voor de mensenrechten in haar land.

© Mapuche NL

De Mapuche hebben hun hoop gevestigd op Europa. Foto: demonstratie Den Haag.

Op de website van de universiteit staat te lezen: ‘Als minister van Defensie (2002-2004) bevorderde ze de verzoening in haar land, maar veroordeelde ze tegelijkertijd de schending van de mensenrechten met een duidelijk ‘nooit meer’ (‘nunca más’). […] Bachelet staat bekend om haar rechtlijnige gedachtegoed, waarin mensenrechten, de zorg voor sociaal zwakkeren en gendergelijkheid centraal staan.’

‘Absurd’, vindt Railaf. ‘Het is duidelijk dat de Universiteit niet goed op de hoogte is van de mensenrechtensituatie van de Mapuche in Chili.’

De Mapuche hebben intussen hun hoop gevestigd op Europa. Eind december waren nog drie Mapuche te gast in het Europees Parlement in de hoop dat Europa druk zal uitoefenen op hun overheid, en ook in de toekomst hopen enkele organisaties de zaak aan te pakken vanuit Europa.

Railaf: ‘Omdat de Mapuche geen gehoor krijgen in Chili, gaan we nu langs bij alle Europese instanties om voor de Mapuchezaak te pleiten.’

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Kaja Verbeke schreef voor MO* een dossier op de Mapuche dat u hier kan lezen!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Kaja woonde in de Sinaïwoestijn in Egypte, backpackte enkele maanden door Latijns-Amerika en interviewde gewonde Syriërs op de Turks-Syrische grens.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.