Cultuur onder extreemrechtse druk: hoe te weerstaan?
De invloed van het rechtse en extreem–rechtse gedachtegoed neemt steeds toe in Europa. Erger: in een aantal landen zwaait rechts en extreemrechts de plak. En het is opvallend hoe cultuur en media meteen aangepakt worden.
In Italië heeft Meloni de publieke omroep RAI vrijwel afgebroken door alle kritische journalisten te ontslaan. In Slowakije werd de directeur van het Nationaal Theater en die van het Nationaal Museum ontslagen wegens ‘politiek activisme’. In Frankrijk is het media-imperium in handen gekomen van de extreemrechtse multimiljardair Vincent Bolloré; in Nederland wordt er zwaar gesnoeid in het cultuuraanbod. In eigen land haalt Vlaams Belang uit naar de zogenaamde ‘subsidieslurpers’ enzovoort.
Op 28 januari 2025 willen we daarover in gesprek gaan met elkaar, met twee invalshoeken: hoe wordt cultuur en de socioculturele sector in de verschillende Europese landen aangevallen, en hoe wapent de cultuursector zelf zich tegen die druk van extreemrechts?
Aan Pascal GIELEN , schrijver en gewoon hoogleraar cultuursociologie verbonden aan het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) van de Universiteit Antwerpen vragen we de inleiding te verzorgen.
Hij zal ook zijn boek “Vertrouwen” (“Trust”) toelichten waarin hij onderzoekt hoe we de bestaande cultuur van wantrouwen kunnen doorbreken. In zijn boek beschrijft hij de cruciale rol van cultureel gemeengoed, het gedeelde “gemeenschappelijke” leven en zijn gewoonten, gebruiken, kennis en waarden.
Na de inleiding geven we het woord aan Europarlementariërs uit Italië, Nederland en Hongarije. Zij brengen verslag uit over wat er in hun landen gaande is nu extreemrechts daar aan de macht is of veel invloed heeft maar ook hoe er vanuit de cultuursector (of breder) op deze situatie gereageerd wordt. Ontstaan er andere praktijken? Een nieuwe underground cultuur?
Hiervoor nodigen we uit: Klara DOBREV uit Hongarije, Brando BENIFEI uit Italië en Thijs REUTEN uit Nederland.
Klara Dobrev is een Hongaarse linkse politicus die tussen juli 2019 en januari 2022 vicevoorzitter van het Europees Parlement was.
Brando Benifei begon zijn politieke carrière in 2002 bij de Democraten van Links. In 2007 sloot hij zich aan bij de Partido Democratico, waarmee hij sinds 2014 lid is van het Europees Parlement . Hij werd herkozen in 2019 en 2024.
Thijs Reuten is een Nederlands politicus van de Partij van de Arbeid (PvdA). Hij is sinds 2021 lid van het Europees Parlement en hij werd herkozen in juni 2024 .
Daarna vragen we aan een aantal vertegenwoordigers van de Belgische cultuursector en de socio-culturele sector om aan te geven hoe er best kan omgegaan worden met de toenemende (extreem)rechtse druk op cultuur en op de samenleving in het algemeen.
We nodigen uit: Michaël De Cock, artistiek leider van KVS. Pierre Thys, algemeen en artistiek directeur van Théâtre National. Saddie Choua, doctoraal onderzoeker aan de filmschool RITCS in Brussel en docent aan St Lucas School of Arts Antwerpen en het RITCS. Lid van het kunstenaarscollectief ROBIN . Sarah Deliamchine, directeur van PAC (Présence et Action Culturelles), een ecosocialistische beweging.
Anne-Sophie Vanneste leidt het gesprek.
Praktisch: Dinsdag 28 januari 2025, 19u30 – KVS TOP, Lakensestraat 146 te Brussel (5e verdieping)
De tussenkomsten van Pascal Gielen en de Europarlementariërs zullen in het Engels verlopen.. Er is vertaling voorzien naar het Frans.
Inkom: 5€ (leden LPB-kring en PAC); 8€ (anderen) – Vooraf inschrijven en betalen is top en kan op rekeningnummer BE 47 8919 3411 7080 van de LPB-kring; student/verhoogde tegemoetkoming: gratis. Inschrijven en meer info kan lpboonkring@hotmail.com
Organisatie: Louis Paul Boonkring en PAC-Bruxelles