Ecopolis 2024: Hope Needs Action

Met auteurs als de Britse rijzende ster Mikaela Loach, de inspirerende filosoof Roman Krznaric, artivist Isabelle Fremaux, de reizende journalist Chris Keulemans en verrassende pennen van o.m. Charlotte Van den Broeck, Sanne Huysmans en Wytske Versteeg, is dit weer een editie om niet te missen.

10 jaar Ecopolis Brussel, en al 5 jaar een editie in Kortrijk! Dat vieren we op gepaste wijze als eco-literatuurfestival. Want in deze editie zetten we bezorgdheid rond het klimaat om in engagement. We doen dit met Rebecca Solnits woorden in het achterhoofd: "Het is niet te laat!" Net nu is het tijd om te luisteren naar diverse stemmen om rechtvaardige oplossingen te formuleren, om radicale keuzes te maken, om een betere toekomst te formuleren. Kortom, om in actie te schieten want hope needs action 

Ecopolis creëert een platform voor dialoog tussen auteurs, wetenschappers, doeners, activisten en kunstenaars, over generaties en landsgrenzen heen. Hieronder presenteren we als Save the Date alvast de highlights van een nog veel rijker programma.

In Kortrijk vindt ECOPOLIS plaats in Kunstencentrum Buda tijdens het weekend van 27-29 september.

Hier laten Wytske Versteeg, Chris Keulemans en Sarah Vanhee hun stem horen. Jongeren uit de derde graad gaan samen met Sanne Huysmans, Tine Van Aerschot en de Klimaatdichters aan de slag om de klimaatagenda te schrijven. Jana De Kockere en Ferre Vuye presenteren hun voorstelling Cosmic Meaning Illusion, waarin ze zich afvragen of de wereld op zijn einde loopt. Journalist en reizend schrijver Chris Keulemans deelt zijn visie. Kunstenaar, filosoof en boomverzorger Peter Aers deelt tijdens Social Dreaming zijn bevindingen van een tweejarig onderzoek naar (nacht)dromen. En de actie Peaceful Solutions geeft tegenwicht aan polarisatie en zoekt manieren om mensen weer met elkaar te verbinden.

Tijdens het festival vindt de prijsuitreiking plaats van de schrijfwedstrijd rond klimaatracisme, georganiseerd door Oikos en Kif Kif.

ECOPOLIS BRUSSEL trappen we op 19 september af met een avondlezing in Bozar door de filosoof Roman Krznaric die zijn nieuw boek History for Tomorrow voorstelt. Het boek stelt de vraag wat we kunnen leren van de laatste 1000 jaren om de 10 centrale uitdagingen aan te pakken, van klimaatontwrichting tot de risico’s van AI.

Op 9 november volgt een Brussels dagvullend programma in Muntpunt en De Markten.

De dag start met een keynote door de Britse Mikaela Loach (1998), klimaatactivist en auteur van de bestseller It’s Not That Radical. In 2020 riepen Forbes en BBC Woman’s Hour Mikaela uit als één van de meest invloedrijke vrouwen in de Britse klimaatbeweging. Ingaan op de toestand van de democratie doen we met de filosofe Erica Benner die het boek schreef Adventures in Democracy. Hierin onthult ze de onomkoombare kwetsbaarheden van een democratie. Dat het concreet anders kan, vertelt Sophie Howe die de eerste Commissaris voor Toekomstige Generaties was van de regering van Wales en zo duurzaameheidsdenken in de politiek introduceerde.

Dat verzet verbeelding nodig heeft, maakt de kunstenares Isabelle Fremaux duidelijk met het begrip artivism Wat gebeurt als je een fusion maakt van de creatieve skills van een artiest met de strategische planning van een activist?

Ontdek meer op https://ecopolis.be/