Who cares? Over het zorgen van vandaag en morgen
Zorgpersoneel, poetshulpen en leerkrachten verrichten elke dag essentieel werk, dat de samenleving draaiende houdt. En ook het zorgen thuis en in persoonlijke kring is letterlijk van levensbelang. Zonder propere huizen en werkplekken, zonder opvoeding en ondersteuning blijft niemand in leven.
We zijn allemaal afhankelijk van zorg. En toch blijft dat levensnoodzakelijke werk vaak onzichtbaar en ondergewaardeerd. Waarom heet het enkel liefde, wanneer je voor je eigen kind, (zieke) ouder, partner of buurvrouw zorgt, terwijl jouw zorg toch ook bijdraagt aan het algemene welzijn in de samenleving? En waarom blijft het onderbetaald wanneer je datzelfde werk uitbesteedt aan anderen die van zorgen hun beroep hebben gemaakt?
Who cares? Wie doet al dat zorgen? Wie geeft er om hen? Terwijl mensen in het onderwijs en de kinderopvang zich dag in dag uit inzetten, kreunen ze onder werkdruk en personeelstekorten. Ook poetshulpen klagen al jarenlang de lage lonen en slechte arbeidsvoorwaarden aan.
Voor wie willen we zorgen en hoe? Waarom lukt het niet om iedereen de zorg te bieden waar ze recht op hebben? Er lijkt geen einde te komen aan de ellenlange wachtlijsten in de zorg.
Kunnen we dit niet anders aanpakken? Wat als we samen bouwen aan een samenleving waarin zorg echt telt?
Over al deze vragen en meer gaan we in gesprek met:
Khadija Hyati, voorzitster van het Nederlandse Schoonmakersparlement, het vakbondsbestuur van de poetshulpsector van de Federatie van Nederlandse Vakbewegingen.
Philsan Osman, community-builder en schrijver, co-auteur van Voor Wie Willen We Zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron (EPO 2021).
Anaïs Van Ertvelde, historica, podcastmaker en schrijver, onder meer van Zorgangst (Lannoo 2022) en Handicap. Een bevrijding (Bezige Bij 2024).
Noëmi Willemen, historica en illustratrice, die zich inzet, onder meer bij het Crisiskabinet / Kind & Gezien, voor een kwalitatieve kinderopvang en een duurzame kijk op ouderschap en zorg.
Dit programma kwam tot stand in samenwerking met het Collecti.e.f 8 maars Antwerpen, en Furia vzw, Ella vzw, Femma en ACV, leden van de Zorgcoalitie, die opkomt voor meer erkenning, waardering en een gelijkere verdeling van zorg.
Artwork: Le cœur à marée basse