Afghanistan: Wie is wie in het Afghaans verzet

Analyse

Afghanistan: Wie is wie in het Afghaans verzet

Het zijn niet allemaal taliban die schieten in Afghanistan. Een korte who's who van het verzet.

De taliban

In het Amerikaanse weekblad The Nation schrijft Anand Gopal (Who are the Taliban, 5 december 2008): ‘Elke zelfmoordaanslag en elke kidnapping wordt toegeschreven aan “de taliban”. In werkelijkheid is de opstand allesbehalve monolithisch. Je hebt de vreemde mollahs met hun kohl-omrande ogen en de hoofdknikkende religieuze studenten, natuurlijk. Maar er zijn ook de erudiete universiteitsstudenten, de arme en ongeletterde boeren en de veteranen uit de oorlog tegen de Sovjets. De beweging is een mix van nationalisten, islamisten en bandieten die ongemakkelijk samenwerken binnen grofweg drie of vier grote fracties. Die fracties worden dan weer samengesteld door onderling concurrerende commandanten met verschillende ideologieën en strategieën, die in elk geval op één punt overeenkomen: het buitengooien van de buitenlanders.’
De westerse media, politici en militairen vergissen zich voortdurend als ze het over de taliban hebben, schrijft Jason Burke in het Britse maandblad Prospect van november 2008. De grootste fout: we doen alsof de taliban geen Afghanen zijn. Burke citeert Brits buitenlandminister Miliband die de reden van de westerse aanwezigheid in Afghanistan beschrijft als een missie ‘om de Afghanen te helpen de taliban te verslaan’. Niet alleen zijn de taliban wel degelijk afkomstig uit de dorpen en bergen van Afghanistan, ze houden behoorlijk grote afstand van al-Qaeda, dat veel grotere, internationale ambities heeft dan Afghanistan heroveren.
‘Er zijn geen Afghanen in de hiërarchie van al-Qaeda en er zijn geen Arabieren i de commandostructuur van de taliban’, schrijft Burke. De drogvoorstelling -alsof de taliban minder Afghaans zijn dan de 70.000 buitenlandse militairen en de duizenden buitenlandse diplomaten, ambtenaren en ondernemers- leidde ook tot de absolute uitsluiting van de taliban uit het politiek proces dat na de omverwerping van hun regime opgestart werd in Bonn, november 2001. Lakhdar Brahimi, de Tunesische diplomaat die toen als Special Representative van de sectretaris-generaal van de VN was, zei daar later over tegen de Pakistaanse journalist Ahmed Rashid: ‘De taliban hadden erbij moeten zijn in Bonn. Dat is onze erfzonde.’

Andere opstandelingengroepen

>Hizb-e-Islami
De islamistische partij en militie van Gulbuddin Hekmatyar was tijdens de jihad tegen de Sovjettroepen de geliefkoosde partner van Pakistaanse en Saoedische geldschieters. Hekmatyar was een van de krijgsheren die begin de jaren negentig zo lelijk huishielden in Afghanistan in hun onderlinge oorlog om de macht. Hekmatyar is een Pathaan die meer aantrekkingskracht uitoefent op de Pathaanse gemeenschappen in het noorden van het land dan de taliban die veel duidelijker geworteld zijn in de zuiderse provincies. Op dit moment werkt de HeI in een los-vast samenwerkingsverband met al-Qaeda en met de taliban, wat hen een plaatsje opleverde op de Amerikaanse zwarte lijst.
>Jalaluddin Haqqani
Nog een andere oudstrijder uit de jaren tachtig die zich vandaag verzet tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen en raadgevers in Afghanistan. Ook een Pathaan, uit Paktia provincie. Werkt duidelijk samen met de taliban, maar valt niet echt onder hun bevelstructuur.
>Tehreek-e-Taliban
is geen Afghaanse militie, maar een koepelorganisatie van 40 extremistische militiecommandanten in Pakistan (FATA en NWFP), samen goed voor 40.000 zwaarbewapende militanten en tribesmen.
>al-Qaeda
Voor al-Qaeda was het Emiraat Afghanistan -zoals het land onder talibanbewind genoemd werd- een uitstekende uitvalsbasis, maar geen doelstelling. Hetzelfde geldt wellicht voor het huidige hoofdkwartier in Pakistan (de tribale gebieden, de noordwestelijke provincie en Balochistan). Toch beschrijft Ahmed Rashid in De dreiging van chaos verschillende instantie waarin internationale al-Qaeda strijders met de taliban zij-aan-zij vochten tegen de ISAF-troepen of het Afghaanse leger.