Vijf meest gelezen MO.be-artikels van 2014
26 december 2014
Het succes van een artikel op onze website hangt van af van verschillende factoren en het is niet altijd duidelijk wat van een artikel een succes maakt. In dit deel van het jaaroverzicht zetten we de vijf meest gelezen artikels nog eens op een rijtje. Van Bart De Wever tot de Europese zadenrichtlijn, van besparingen tot 'een kassei door een ruit'.
1. ‘De prachtige samenleving’ van Bart De Wever
De Nederlandse journalist Sven Kockelmann legde Bart De Wever het vuur aan de schenen in het programma Oog in Oog. De Wever liep daarbij verschillende brandwonden op. Behalve feiten en cijfers volledig negeren indien ze niet stroken met zijn discours, zijn er ook contradicties in wat De Wever zegt.
‘De prachtige samenleving’ van Bart De Wever door Bleri Lleshi
© Belga
Een uitspraak die De Wever meermaals herhaalde tijdens het interview was de volgende: ‘Er is geen alternatief’. De afgelopen dagen was hij niet de enige want de kritiek op de Vlaamse en federale regering werd door de ministers gepareerd met de TINA-slogan (there is no alternative) van Thatcher. Op de 150.000 betogers in Brussel, de besparingen tot en met de LuxLeaks, telkens krijgen we te horen dat er ‘geen alternatief’ is…
2. EU-milieucommissie zegt neen tegen zadenrichtlijn
De milieucommissie van het Europees parlement heeft de zogenaamde zadenrichtlijn van de Europese Commissie afgekeurd. Volgens de commissie speelt de richtlijn te veel in de kaart van de grote spelers op de markt en is ze te complex. ‘De uniforme benadering van de Commissie gaat voorbij aan de grote diversiteit aan zaden’, aldus parlementslid Kathleen Van Brempt.
EU-milieucommissie zegt neen tegen zadenrichtlijn door VILT
CC Xochiquetzal Fonseca/CIMMYT
De zadenrichtlijn, die de productie en verkoop van zaden voor landbouwgewassen moet regelen, maakt deel uit van een pakket maatregelen om de handhaving van de gezondheids- en veiligheidsnormen doorheen de voedselketen te verbeteren. De richtlijn, die in mei vorig jaar werd voorgesteld, werd door verschillende ngo’s, milieubewegingen, boeren en kleine zaadproducenten lauw onthaald. Zij vreesden een concentratie van de productie van zaden bij enkele grote producenten, met hogere prijzen en een uniformer aanbod tot gevolg…
3. Steentje bijdragen
Bie Vancraeynest, vorig jaar een veelgelezen columniste bij MO*, hield tijdens het startevenement van #hartbovenhard maandag een korte speech die we u niet willen onthouden. ‘Als er nog iemand zegt dat ‘iedereen zijn steentje moet bijdragen, dan gooi ik een kassei door een ruit.’
Steentje bijdragen door Bie Vancraeynest
© Brecht Goris
Ik? Ik moet helemaal niks. Ik draag al elke dag een steentje bij. Door eenvoudig te leven, klein behuisd en zonder auto, door hard te werken om de stad mooier en zijn jonge bewoners gelukkiger te maken, door te trachten zorgvuldig om te gaan met de mensen die mijn pad kruisen, en door veel uit te gaan eten en veel schoenen te kopen. Ik ben niet verantwoordelijk voor de crisis…
4. Bedrijfswereld schrapt EU milieubeleid
De aankondiging van het team van Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, is een soort staatsgreep van de bedrijfswereld en een totale torpedering van het milieubeleid. Dat is heel kort samengevat de boodschap die een coalitie van de grootste milieu-ngo’s in Europa zonet de wereld in stuurde.
Bedrijfswereld schrapt EU milieubeleid door Nick Meynen
Junckerepp (CC BY-NC 2.0)
‘In plaats van duurzaamheid centraal te zetten in zijn nieuwe team, heeft Juncker besloten om het te verbannen naar de marges door het schrappen van de speciale functies van een klimaat en een milieu commissaris. Ook de benoeming van een eerste vice-president voor deregulering die een concurrentiepositie-filter moet zetten op alle initiatieven is onaanvaardbaar’, reageerde Jeremy Wates, de secretaris-generaal van de European Environmental Bureau. In een brief naar Juncker drukken de tien grootste Europese organisaties die met milieu begaan zijn hun zeer diepe bezorgdheid uit. Wat nu gaande is, is ongezien in de geschiedenis van de EU…
5. Besparingen kosten ons meer dan ze opbrengen
Volgens schaduwpremier Bart De Wever zou er met een vermogenswinstbelasting nog steeds bespaard moeten worden. Toegegeven, besparen doet pijn, maar wanneer de economische groei terug aantrekt zal niemand er nog over klagen. Deze boodschap, variërend naargelang de boodschapper maar in essentie steeds dezelfde, is zowat de Tibetaanse gebedsmolen van de regering Michel geworden. There is no alternative.
Besparingen kosten ons meer dan ze opbrengen door Stephen Bouquin en Laurens Deprez
© Belga
Intussen is men bij het IMF overtuigd dat de besparingsdogma’s niet alleen de crisis bestendigen, maar ze zelfs verergeren. In 2012 publiceerde het IMF een “World economic outlook“ waarin ze het effect van fiscale multiplicatoren herzien. Zoals de naam doet vermoeden heeft dit te maken met het uitgangspunt van economie zelf: hoe halen we maximale winst uit die ene euro die we uitgeven. Elke soort uitgave, dus ook de overheidsuitgaven, beschikken over een multiplicator. Onder invloed van de monetaristische stroming binnen de economische wetenschap werd lange tijd ervan uitgegaan dat voor elke euro uitgaven die de overheid deed, er slechts 50 cent gegenereerd werd…