G8 geeft terrein prijs aan opkomende machten

Analyse

G8 geeft terrein prijs aan opkomende machten

Daan Bauwens

25 juni 2008

In juli komen de staatshoofden van de sterkste economieën ter wereld opnieuw samen in Hokkaido, Japan. Voorzichtig maar resoluut maken nieuwe economische grootmachten er hun entree in het geopolitieke spel.

Ondanks het grote aantal internationale instituties heeft enkel de G8 enige zeggenschap over het reilen en zeilen in de economische wereld. De top die slechts veertien procent van de wereldbevolking vertegenwoordigt, beschikt echter niet meer over de economische hefboom waarmee ze tot nu toe de rest van de wereld tot een consensus kon dwingen.
‘Het beheer van de financiële sector in ontwikkelde economieën, in het bijzonder de VS, is verre van excellent. De kredietcrisis en de recessie in de VS hebben consequenties voor de stabiliteit en de duurzaamheid van de globale groei. Dat is de bezorgdheid die India zal uiten op de G8-top.’ Met die woorden drukte de Indiase premier Manmohan Singh laatst zijn wantrouwen uit tegenover de leiding van de huidige wereldeconomie. India maakt deel uit van de Outreach Five (O5), een nieuw overlegorgaan dat in het leven werd geroepen tijdens de vorige G8-top, in het Duitse Heiligendamm.
De groep landen bestaat uit de nieuwe economische grootmachten China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika. In plaats van de groep uit te nodigen voor economisch overleg, werd de O5 tot voor kort enkel op de laatste dag van de top uitgenodigd, waarbij hen de slotresolutie van de G8 werd gepresenteerd. Na de top in Heiligendamm waarschuwde Singh dat India enkel nog op de uitnodiging zou ingaan indien de O5-vergadering voor de G8-top gehouden werd. In de aanloop naar de nieuwe top in Japan zijn de landen van de O5 al tweemaal samengekomen om een gemeenschappelijke agenda op te stellen.
Recent lijkt het erop dat de O5-landen terrein winnen. Op de top in Japan wordt een ontbijtvergadering voorzien waarin de O5 haar agenda zal voorleggen. Die zal de nadruk leggen op voedsel en veiligheid, de hoge olieprijzen en de precaire situatie van de wereldeconomie. Bovendien zal de slotresolutie van de G8 niet aanvaard worden zonder voorafgaande consultatie van de O5.
Op de recente O5-top in Peking werd het echter duidelijk dat de groep niet van plan is de G8 het vuur aan te schenen te leggen. India koestert nog steeds de hoop op nucleaire samenwerking met de VS. China wil, na het protest tegen de Olympische Spelen, zich niet nogmaals de woede van het Westen op de hals halen. Echt veel invloed zullen de nieuwe gesprekspartners, ondanks hun terreinwinst, dus niet hebben. (db)