Label voor eerlijke mijnbouw

Analyse

Label voor eerlijke mijnbouw

Label voor eerlijke mijnbouw
Label voor eerlijke mijnbouw

David Verhelst

25 mei 2011

Om de situatie van kleine en ambachtelijke mijnwerkers te verbeteren, pakt de Fairtrade Labelling Organisation (FLO) uit met een nieuw label voor fairtradegoud. De Alliantie voor Verantwoorde Mijnbouw (ARM) klaagt al jaren de penibele situatie van de kleine en ambachtelijke mijnwerkers aan. Ze missen vaak het nodige gereedschap en brengen zichzelf en het milieu in gevaar door goud te zuiveren met behulp van kwik of cyanide. Bovendien hebben ze vaak geen idee van de waarde van het goud dat ze vinden, en verkopen ze het onder de prijs.

Met het Fairtrade/Fairmined-label willen FLO en ARM betere werkomstandigheden voor de mijnwerkers afdwingen en kinderarbeid in de sector aan banden te leggen. Het label garandeert mijnwerkers 95 procent van de officiële goudprijs op de beurs in Londen. De voorwaarde is onder meer dat de aanvrager van het label deel uitmaakt van een organisatie en officieel de rechten heeft op het gebied.

Geen chemicaliën gebruiken is voorlopig geen voorwaarde, de mijnwerkers krijgen wel een bonus als ze milieuvriendelijke technieken gebruiken. Voor Catapa, een Belgische vzw die rond mijnbouw werkt, knelt daar het schoentje. Daan Janssens, stafmedewerker beleid, vindt chemicaliën bannen een noodzakelijke voorwaarde om duurzaam te werken.

Catapa wil nagaan of het vanaf 2013 ook fairtradegoud naar België kan halen. De vzw plant daarover volgend jaar een studieweek, die duidelijkheid moet scheppen of Catapa zelf ook zal investeren om mijnbouwers te helpen bij het halen van fairetradenormen. Als investeringsproduct is fairtradegoud niet interessant. Volgens Janssens zullen juweliers de grootste afnemers zijn en is er zeker een markt voor juwelen met zo’n label.

Meer info: www.catapa.be