Portaalsite promoot transitie in oliestaat Nigeria

Analyse

Portaalsite promoot transitie in oliestaat Nigeria

Ook in ontwikkelingslanden krijgt de transitiebeweging, die pleit voor de omschakeling naar een economie die minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen, langzaam maar zeker voet aan de grond. In oliestaat Nigeria lanceerde Adewale Bankole (28) in april 2009 de portaalsite Transition Nigeria, een informatieplatform om transitie-ideeën uit te wisselen en netwerktool voor Nigeriaanse activisten om de krachten te bundelen.

‘Met een bevolking van 150 miljoen is Nigeria het dichtstbevolkte land van Afrika’, zegt Bankole, onderzoeksdirecteur van de lokale milieu-ngo Onder De Appelboom. ‘Voordat in Nigeria olie werd ontdekt, was de economie gebaseerd op landbouw en leefde de gemiddelde Nigeriaan boven het armoedepeil. Door de olieboom schakelde de Nigeriaanse economie echter over op monocultuur en werd ze sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. De rurale, gemeenschaps- en lokale economieën werden langzaamaan uitgehold.’
‘De milieu-impact van dat beleid is heel negatief. De temperatuur in Nigeria is gestegen, periodes van felle regenval en overstromingen wisselen af met lange droogtes, Noord-Oostelijke winden bedreigen de oogsten in het zuiden, rond de Niger-delta is het water en de lucht vervuild, en kuststeden als Lagos worden bedreigd door het stijgende waterpeil. Kortom, hoog tijd om transitie-initiatieven op te zetten die op lokaal vlak duurzaamheid promoten. Met de website willen we het collectieve genie van het volk loslaten en oplossingen zoeken voor de problemen die op ons afkomen.’
Transition Nigeria telt 84 leden en bericht over een aantal lokale transitie-initiatieven in Nigeria zoals Transitie Lagos, Facing Mount Smokey (een documentaireproject rond ecologische tours) en de “klimaatverandering-opera” Rose of Sharon (‘de kracht van muziek, dans en opera gebruiken om de boodschap van hoop, inzicht en klimaatverandering over te brengen’). In een ander project wordt de kennis over klimaatverandering vertaald in de zeven belangrijkste etnische talen in Nigeria (Ijaw, Ibibio, Hausa, Igala, Igbo Yoruba en Egun), opdat het middenveld de transitie-ideeën kan leren kennen.
Bankole: ‘We moedigen burgers aan om zich thuis, op het werk en elders milieuvriendelijk te gedragen. We moeten niet wachten op de overheid of technologie om onze problemen op te lossen, maar we moeten ons opnieuw verbinden met de plaats waar we leven. We promoten het idee om lokaal te kweken, eten, kopen, werken en energie op te wekken.’ Volgens Bankole is Nigeria niet het enige Afrikaanse land met een ontluikende transitie-beweging maar worden ook in Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe gelijkaardige initiatieven opgezet.
www.transitionnigeria.ning.com