Stap achteruit voor Marokkaanse persvrijheid
De Arabische nieuwszender Al Jazeera bracht van november 2006 tot juni 2008 vanuit de Marokkaanse hoofdstad Rabat een dagelijks Maghreb-journaal –voor velen een bewijs van de democratische ontwikkeling in het land en van de wil om de persvrijheid een grotere marge te geven. Nu ziet het er naar uit dat die droom van korte duur was, de zender zijn activiteiten in Rabat moet stopzetten en de 62 medewerkers moet ontslaan.
‘Dit is tragisch voor Marokko’, zegt Hassan Rachidi, directeur van het regionale bureau van Al Jazeera, in een gesprek met MO*. Sinds juni mag hij niet meer in Marokko werken. De Marokkaanse autoriteiten hebben zijn accreditatie ingetrokken naar aanleiding van een verslag over de onlusten in Sidi Ifni, een provinciestadje in het zuiden van het land. De zender kreeg in eerste aanleg ook nog een geldboete opgelegd van vijfduizend euro. Al Jazeera wordt ervan beschuldigd foutieve informatie te hebben verspreid.
In zijn Maghreb-journaal had Hassan Rachidi het over het harde optreden van de politie en over dodelijke slachtoffers. Dat laatste wordt door de Marokkaanse autoriteiten met klem ontkend. ‘Ik heb de informatie doorgegeven die ik van verschillende bronnen had. De cijfers varieerden tussen vier en tien doden’, zegt Hassan Rachidi. ‘Toen de Marokkaanse autoriteiten het nieuws ontkenden, hebben we dat ook meegedeeld.’ Volgens Rachidi heeft hij geen enkele beroepsfout gemaakt, daarom gaat hij tegen de uitspraak in beroep.
‘Zelfs als er een fout was geweest, dan had de overheid een recht van antwoord kunnen eisen in plaats van ons te verhinderen ons werk te doen.’ Dat andere media probleemloos kunnen blijven verder werken hoewel zij ook over de dodelijke slachtoffers hadden bericht, heeft mogelijk te maken met de populariteit van Al Jazeera en zijn groot bereik in Marokko zelf.
De zaak komt op 12 november in beroep voor, maar voor Hassan Rachidi is het verhaal van Al Jazeera in Marokko afgesloten. Marokko was het enige land dat toestemming aan Al Jazeera gaf om een dagelijks journaal over de regio te brengen. In buurland Algerije heeft de televisiezender zelfs geen correspondent.