Vlaanderen internationaal!
Het imago van Vlaanderen in het buitenland kan een flinke boost gebruiken. Dat bleek naar aanloop van het Atelier Internationalisering dat de Vlaamse regering op 11 september organiseerde.
In een paper die voormalig Europees commissaris Karel Van Miert op het atelier presenteerde, citeerde hij recent onderzoek waaruit blijkt dat 85 procent van de Vlamingen probeert buitenlandse bezoekers aan te spreken in een taal die zij begrijpen. Die meertaligheid is de kern van zowel ons positieve imago als van ons sterke zelfbeeld. Dat bleek ook uit een serie online debatten die in de aanloop naar het VIA-Atelier werden georganiseerd met Vlamingen in het buitenland, buitenlanders in België en buitenlanders die met Vlaanderen te maken hebben maar in het buitenland verblijven.
Met de meertaligheid houdt het goede nieuws wel bijna op. Tijdens diezelfde online debatten bleek namelijk dat Vlaanderen in het buitenland nauwelijks een imago heeft en als men dan toch een onderscheid maakt tussen Nederlandstalig België en de andere gewesten of gemeenschappen, dan blijkt dat Vlaanderen al snel geassocieerd wordt met een sfeer van zelfingenomenheid, xenofobie en bekrompenheid. Een deelnemer omschreef Vlaanderen als ‘een deel van België met een wat agressieve houding tegenover mensen die niet tot de eigen gemeenschap behoren’. Iets meer dan vijftig procent van de Vlamingen die in het buitenland werken, antwoordde dat het internationale imago van Vlaanderen zwak tot zeer zwak is; bij de buitenlandse deelnemers liep die trieste score zelfs op tot 65 procent.
Een opvallende klemtoon uit de samenvatting van de debatten met buitenlanders was: ‘Be more Belgian. Verbeter de positionering van Vlaanderen door de connectie met Brussel en België te versterken. De huidige beweging naar federale conflicten wordt gezien als hoogst contraproductief.’ In de samenvatting die de politieke filters passeerde en in Brugge aan de tweehonderd deelnemers van het Atelier gepresenteerd werd, klonk dat net iets anders: ‘Vlaanderen moet Brussel uitspelen als troef en het niet zien als bedreiging.’ Net wat Kris Peeters die dagen verkondigde, handig. (gg)