Wereldleiders willen alternatief voor de Oorlog tegen Drugs

Analyse

Wereldleiders willen alternatief voor de Oorlog tegen Drugs

Wereldleiders willen alternatief voor de Oorlog tegen Drugs
Wereldleiders willen alternatief voor de Oorlog tegen Drugs

Maïté Spaenjers

29 juni 2011

De Braziliaanse ex-president Fernando Henrique Cardoso wil een nieuwe aanpak van het wereldwijde drugsprobleem. Daarbij sluit hij de legalisering van softdrugs niet uit. ‘Er moet een einde komen aan de criminalisering, marginalisering en stigmatisering van drugsgebruikers die anderen geen schade toebrengen’, zegt Cardoso in een gesprek met MO*.

Hij staat niet alleen met die mening. Onder andere Kofi Annan (voormalig secretaris-generaal VN), Javier Solana (voormalig secretaris-generaal Europese Raad), Richard Branson (oprichter Virgin) en schrijvers van het kaliber van Carlos Fuentes en Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa onderschrijven de mening dat de oorlog tegen drugs te veel mensenlevens heeft geëist en bovendien geen enkel resultaat boekt.

Georganiseerde misdaad

‘We raden regeringen aan zich open te stellen voor een alternatieve aanpak, zoals het experimenteren met de legalisering van marihuana om zo de georganiseerde criminaliteit in te dijken en de gezondheid van hun burgers te verzekeren’, aldus Cardoso in ons gesprek naar aanleidng van de publicatie van het rapport van de Mondiale Commissie voor Drugsbeleid. Cardoso zelf is een van de belangrijkste initiatiefnemers van de commissie en beklemtoont dat ‘miljoenen dollars zijn verspild, onschuldige burgers in de gevangenis zitten en de drugsverslaving wereldwijd nog nooit zo groot is geweest’.

‘We zagen dat het stijgende geweld van de georganiseerde misdaad een gevaar voor de Latijns-Amerikaanse democratie begon te worden’, aldus Cardoso. ‘We hebben in 2008 dan ook de handen in elkaar geslagen met de ex-president Cesar Gaviria van Colombia en de voormalige Mexicaanse president Ernesto Zedillo.’ Hun landen voeren al jaren een hopeloze strijd tegen de drugskartels. Colombia werd in de jaren tachtig berucht als centrum van het internationale drugsverkeer. Eerst fungeerde het als marihuanaleverancier voor de Verenigde Staten, daarna werd het de grootste cocaïneproducent ter wereld. In Mexico woedt op dit moment een ware oorlog tussen de verschillende kartels met meer dan 15.000 doden vorig jaar. De ex-presidenten vinden dat Mexico een perfect voorbeeld is van hoe het niet moet. ‘We moeten het geweld en de corruptie binnen de drugsmarkten niet bestrijden met nog meer geweld’, stelt het rapport. ‘Telkens meer troepen sturen, escaleert alleen maar tot een wapenwedloop tussen de narcotraficantes en de regering. Een strijd die de laatste verliest.’

Mislukte drooglegging

Dat de harde aanpak van verbod en repressie geen vruchten afwerpt, hoort men nu zelfs in conservatieve kringen. In een opvallend artikel van maandag 6 juni stelde columniste Marie Anastasia O’Grady van The Wall Street Journal dat ‘de parallellen met de drooglegging uit de jaren twintig van de vorige eeuw in de VS opmerkelijk zijn’. De VS poogden toen het alcoholisme in te dijken door de consumptie van alcohol geheel te verbieden. ‘Daardoor geraakte de handel van drank in het illegale circuit en werd het voer voor criminelen die er veel geld mee verdienden.’ O’Grady vindt dat het dringend tijd wordt dat voorstanders van de harde aanpak –net als prohibitionist Rockefeller in de jaren twintig– hun falen toegeven.