“‘‘Academisch gezien is er geen crisis’’
Wanneer je buurvrouw je 50 cent vraagt om de busrit van haar dochter naar school te betalen en de president enkel dat weet te zeggen.
Zeg dat maar tegen iemand die zijn gezin moet onderhouden en leningen moet afbetalen en al meer dan drie maanden werkt zonder dat zijn loon wordt betaald. En toch, iemand heeft het gezegd.
Niet zomaar iemand, neen, de president zelf. Vraag gewoon een uitstel van afbetaling aan de bank! suggereerde hij in december. Zo eenvoudig is het … niet. Deze minimalisering van de problemen van de bevolking, terwijl hij zelf comfortabel leeft, roept hier heel wat verontwaardiging op.
Het is een feit dat het personeel van verschillende overheidsinstellingen al sinds november niet wordt betaald. Niet enkel het personeel van de overheid zelf, ook de leveranciers. Daarenboven werd een belangrijk deel van het overheidspersoneel werkloos op de eerste dag van het nieuwe jaar, en dat is niet de laatste golf van ontslagen… Zo had ik begin januari een interview met een technicus van de Provincie die me voor die gelegenheid verklaarde dat hij eigenlijk geen technicus meer was aangezien hij de laatste dagen van december zijn ontslag had vernomen.
Relatief nieuwe secties van het Provinciaal bestuur van Esmeraldas rond veeteelt, visvangst en houtexploitatie bijvoorbeeld, zitten nu zonder personeel en zonder geld voor de uitvoering van de programma´s. Nochtans zijn deze departementen net opgezet wegens de noodzaak om in die domeinen op te treden. Zo is illegale houtkap een enorm probleem; Esmeraldas is een van de provincies met de grootste ontbossingskoers van het land. Mensen verliezen dagelijks de natuurlijke bronnen waar ze afhankelijk van zijn terwijl ze arm blijven.
Hoe de daling van de olieprijzen iedereen treft
Als dit geen crisis is, weet ik het ook niet meer.
Met de lage olieprijzen betaalt Ecuador de prijs van de sterke afhankelijkheid van de economie van olie. Nochtans blijven overal borden uithangen_‘El Petroleo cuida tu salud’_ (De olie zorgt voor jouw gezondheid).
Het niet uitbetalen van het overheidspersoneel heeft een watervaleffect. Wie geen loon heeft, kan dat loon logischerwijze ook niet uitgeven. De hele economie wordt zo geraakt.
Lees ook: De oliepolitiek van Rafael Correa
Zo moest mijn buurvrouw vorige maand haar comedor sluiten. De meeste van haar klanten waren van de gemeente, maar aangezien zij sinds november niet betaald werden, gingen ze al niet meer uit eten of deden ze dat op krediet. Iemand zonder reservekapitaal die klanten enkele weken lang gratis laat eten met de hoop op een betaling die niet komt …
Bij overmaat van ramp wordt Esmeraldas geteisterd door het El Niño fenomeen dat verschillende gemeenten onder water en puin liet. De huizen van mensen die al niet veel hadden, spoelden weg door de overstromingen en ze worden tijdelijk in schoolgebouwen onderbracht. Van weinig naar niets, zonder inkomstbronnen. Als dat geen crisis is, dan weet ik het ook niet meer.