C’est pas normal !

Blog

C’est pas normal !

C’est pas normal !
C’est pas normal !

Iedereen die al eens naar de radio luisterde in Ivoorkust kent deze zin wel. Het is de naam van een veel beluisterd programma op Radio Côte d’Ivoire, waarbij de presentator één en al oor is voor de problemen van de Ivorianen. Zou de presentator toevallig Hautekiet met zijn achternaam noemen, euh… heten?

Rinkel Rinkel Rinkel … ‘Hallo meneer, wat is er volgens u niet normaal?’ … Dan volgt er meestal een kort, maar krachtig gesprek. ‘De weg naar ons dorp, die is niet normaal! Je kan het zelfs geen weg noemen!’ Of, ‘De politieagenten vallen ons lastig! Ze houden ons tegen en dan moeten we betalen!’ Waarop de presentator vraagt ‘Maar wat is het probleem dan juist? Het inschrijvingsbewijs van de auto?’ ‘Ja! Daarvoor moeten we helemaal naar Abidjan gaan!’  En zo gaat het door en door. Een probleem dat ook vaak naar boven komt in het radioprogramma is dat van drinkwater.

Altijd en overal gratis water

In Ivoorkust is het probleem niet dat er te weinig water is, zoals bijvoorbeeld in de landen van de Sahel, maar juist dat er te veel water is! Ook al strooit de klimaatsverandering volgens sommigen wel wat verwarring rond, in elk seizoen is er altijd water. Water in rivieren, meren, plassen, putten, bronnen én regenwater.

Omdat water altijd overal gratis beschikbaar is, zijn vele mensen niet bereid om de weinige centen die ze hebben te geven aan water van de pomp. Heel vaak ook zijn mensen zich niet bewust van de gezondheidsrisico’s die het drinken van onzuiver water met zich mee brengt. Ik verschoot er eigenlijk wel van dat zo weinig mensen een echt besef hebben van de hygiënische basisregels. Dat bijvoorbeeld water drinken uit bronnen waar bij regenweer al de behoeften die mensen doen in spoelen, niet gezond kan zijn. Of bij het vragen naar welke ziektes mensen linken met het drinken van slecht water het antwoord krijgen: ‘Je kan daar misschien malaria van krijgen?’

Een groot probleem in de dorpen is ook het “naar het toilet gaan”. De meerderheid van de mensen doet hun behoefte, om het in hun woorden te zeggen, “dans la brousse” of “derrière le goudron”. In de preventie van ebola was de sensibilisering voor een betere hygiëne zeer belangrijk. Zo werd er in het westen van het land tegen de grens met Liberia en Guinée onder andere de campagne ‘één huishouden, één toilet’ opgezet. Welke resultaten deze campagne precies heeft opgeleverd, daar weet ik binnenkort misschien wel meer over…

Naar een strategie voor drinkbaar water

Ik ben hier immers in het kader van een uitgebreide data- en informatieverzameling over alles wat te maken heeft met water, hygiëne en sanitair.  Ons team probeert hier in samenwerking met  de ngo ASAPSU  en de ONEP (de nationale watermaatschappij) gegevens te verzamelen om een toekomstige strategie voor drinkbaar water te ontwikkelen.

Niet enkel geografische data over de locatie van pompen en andere waterbronnen wordt verzameld, ook een socio-economische enquête wordt uitgevoerd. In dit sociaal-economische luik proberen we antwoord te krijgen op vragen als: Onder welke voorwaarden zijn mensen bereid om te betalen voor water? Hoe verloopt het management van de waterpompen vandaag de dag? Heeft iedereen gelijke toegang tot drinkbaar water? Waarom blijven mensen water drinken uit de rivier als er een werkende pomp met zuiver water is in het dorp?

En ik moet zeggen… ik ben heel benieuwd naar de resultaten!