Chileense minister van Onderwijs ontslaan

Blog

Chileense minister van Onderwijs ontslaan

Chileense minister van Onderwijs ontslaan
Chileense minister van Onderwijs ontslaan

Woensdagavond werd Harald Beyer, Chileense minister van Onderwijs, tot ontslag gedwongen door de Senaat. Hij mag gedurende vijf jaar geen openbare functie meer uitvoeren.

De Chileense Senaat bekrachtigde één van de drie aanklachten voor professioneel verzuim die Beyer ten laste gelegd waren. De stemming haalde het met 20 stemmen tegen 18, de andere aantijgingen betreffende nalatig management en oneerlijkheid werden niet goedgekeurd.

Ondanks de steun van president Piñera moest hij donderdagochtend dan toch opstappen. Tijdens de persconferentie gaf hij te kennen dat hij de uitslag betreurt, hij is ervan overtuigd dat dit alles een resultaat is van een boycott campagne van linkse kringen die de Alianza coalitie in diskrediet wil brengen.

Harald Beyer is de derde minister van Onderwijs die tijdens de regering-Piñera moet opstappen. In 2010 werd Joaquín Lavín aangesteld, maar deze stapte bij de tweede kabinetswijziging in 2011 op. Bij zijn aantreden vielen immers ontslagen binnen het ministerie van Onderwijs, waardoor hij in confrontatie kwam met de Confederatie van Chileense Studenten (CONFECH) en het College van Leerkrachten. Bovendien vonden zijn hervormingen in het onderwijs geen steun en diende hij nog belangen bij een privé-universiteit.

Zijn opvolger, Felipe Bulnes, bleef welgeteld maar 164 dagen op de ministerspost en nam ontslag wegens ‘persoonlijke redenen’, het is echter bekend dat zijn relatie met president Piñera niet optimaal was. Een nieuwe kandidaat zou Harald Beyer zijn, die enkele dagen terug dus ontslaan werd. Zijn ontslag betekent volgens studentenvertegenwoordiger Andrés Fielbaum echter nog geen vooruitgang, “met één hand halen ze de minister van Onderwijs weg, maar met de andere behouden ze de wetsvoorstellen en projecten”. Deze houden onder meer in dat een instelling vrij gemakkelijk de titel van ‘universiteit’ kan bekomen zonder onderhevig te zijn aan basis criteria en andere voorstellen die het winstoogmerk volgens Fielbaum enkel bevorderen. Het excuus dat dit legislatief pakket een resultaat zou zijn van ‘rechts’ doet Fielbaum af door erop te wijzen dat deze initiatieven er nooit hadden kunnen komen zonder steun van de Concertación.

De studentenbeweging vindt niet dat de Concertación nu met een schone lei kan beginnen, het ontslag van Harald Beyer weegt niet op tegen de tegenkanting die ze de studentenbeweging gegeven heeft en de 20 jaar dat ze aan de regering stond. De CONFECH gelooft dat een nieuwe Concertación regering hetzelfde beleid zal verder zetten.

De afgelopen protestmars moest het ongenoegen met het huidige model duidelijk maken, de manifestatie was dus niet gericht tegen één persoon, Harald Beyer, zegt Fielbaum. In Santiago kwamen tijdens die betoging 150 000 mensen op straat, en ook dan trad de politie hardhandig op. Een 58-jarige man kreeg zo een kogelachtig projectiel in het oog, waarvoor hij nu de Chileense overheid aanklaagt. Dat belooft alvast voor de volgende demonstratie op 8 mei, dan sta ik er paraat!