“‘Chileense politie slaat minderjarige in elkaar tot deze het bewustzijn verliest’
Elke keer de Chileense studenten de straat op gaan, verandert Santiago in wat ze momenteel meemaken in Istanbul. Ondertussen mag ook Brazilië er aan geloven.
Natuurlijk moet de vergelijking ietwat rechtgetrokken worden, aangezien hier in Chili geen censuur plaatsvindt van die mate. De Chileense overheid toont geen documentaires over pinguïns terwijl de studenten de straat op gaan. Maar de werkelijkheid ligt er niet ver van. De nieuwskanalen berichtten enkel over het geweld tijdens de betogingen, en gaan dan over naar de overval of moord van de dag. Niet dat deze zaken niet belangrijk zouden zijn, maar er wordt niet dieper ingegaan op het waarom van de betogingen. De Chileen die geen toegang heeft tot internet en zich enkel berust op wat hij op televisie ziet, krijgt zo een vertekend beeld van de werkelijkheid. En dit beseffen de studenten.
Gisterenochtend 13 juni verzamelden tienduizenden studenten, het aantal schommelt afhankelijk van de bron, zich onder mijn raam op het plaza Italia. Een sensationele manier om gewekt te worden. De CONFECh, koepel van studentenfederaties had het hele land opgeroepen om die dag terug op straat te komen voor een gratis publiek en kwaliteitsvol onderwijs. Het weer zat deze keer goed mee, maar de betoging zou weer eindigen in met wat ik het Istanbul scenario bedoel. Niet enkel Santiago maar ook Valparaiso kreeg met politiegeweld af te rekenen.
Hardhandige politie
Speciale eenheden van de politie, FFEE de Carabineros, vielen namelijk de Casa Central van de Universiteit van Chili binnen. Deze is net als andere universiteiten en collegio’s in ‘toma’, in bezetting door de studenten. In de Casa Central worden geen lessen gegeven, maar het heeft een symbolische waarde aangezien het langs de Alameda vlakbij La Moneda ligt en de Universiteit van Chili toch een grote rol in de studentenbeweging speelt. Politieagenten hebben dan ook geen enkel recht om een faculteit zomaar binnen te vallen, zoals ze tijdens de vorige betoging deden in de rechtsfaculteit.
Opnieuw werd er met traangas gesmeten, studenten met willekeur opgepakt en werden minderjarigen in elkaar geslaan tot ze het bewustzijn verloren. Dit laatste heeft in het bijzonder betrekking op de zestienjarige studentenleider Pedro Aguilera van de middelbare school Barros Borgoño. Op beeldmateriaal valt te zien hoe hij vlucht voor het geweld, uiteindelijk tegengehouden wordt door een vijftal politieagenten en door deze uitgescholden en geschopt wordt tot hij het bewustzijn verliest. De rector van de Universiteit van Chili schaart zich achter de studenten en betreurt de gewelddadige overtreding van de FFEE. En nog weigert de regering dit geweld te veroordelen.