Dakloos in New York - dag 6 - 'Housing first'

Linde Jacobs

18 augustus 2009
Blog

Dakloos in New York - dag 6 - 'Housing first'

Vannacht schrok ik om 2u wakker van een knetterend zomeronweer. De regen viel met bakken uit de lucht en waaide in vlagen ons raam binnen. Een half uur later arriveert er een sms’je van supervisor Lenny: ‘alle interviews afgelast vandaag’. Als het zo hard regent, gaan ook de daklozen schuilen en dan heeft het weinig zin om hen ’s morgens op straat te gaan zoeken.

De New Yorkse non-profitorganisaties die de daklozen moeten huisvesten gebruiken tegenwoordig de techniek ‘Housing First’. Vroeger werden vaak een resem voorwaarden gesteld vooraleer je in aanmerking kon komen voor onderdak (bijvoorbeeld: eerst van je drugs- of alcoholverslaving af zijn en zes maanden ‘clean’ zijn). Gaandeweg ontdekten de organisaties dat het zeer moeilijk was om op die manier mensen te motiveren. Ze bedachten dat ze dan maar beter eerst een stabiele woonplaats konden bieden (= Housing First) en wat bleek? Eenmaal gehuisvest, kwam de motivatie om ook van andere problemen, zoals verslaving, af te geraken bijna altijd vanzelf. Dankzij die nieuwe manier van werken bracht men het aantal dakloze alleenstaanden al drastisch naar omlaag.

Het aantal dakloze families met kinderen neemt wél iedere maand toe. De twee doelgroepen [alleenstaande daklozen en dakloze families] worden op een andere manier en door andere organisaties benaderd, dus over de dakloze families heb ik nog niet veel gehoord. Er stond wel een indrukwekkend artikel van Sarah Secunda in het krantje ‘The Indypendent’, waarin ze enkele dakloze families volgt. Wij hebben nog geen families op straat gezien omdat die onderdak krijgen in de shelters. New York City heeft een wet die stelt dat er voor iedereen in de stad een bed moet zijn, en dat is ook het geval - tot nu toe, want Bloomberg wil het aantal shelters terugschroeven. Bij slecht of koud weer wordt er met camionetten rondgereden om daklozen op te pikken en naar shelters te brengen. Vele daklozen geven aan dat ze liever op straat blijven omdat het onveilig of druk is in de shelters. Bloomberg gaat dus een groot deel van de overigens overvolle shelters in Manhattan sluiten, en hij wil enkele nieuwe openen in Brooklyn. Dit is dus alweer een voorbeeld van hoe hij het probleem weg wil duwen naar een deel van de stad waar er geen argeloze shoppers en toeristen mee kunnen geconfronteerd worden.