De rust voorbij...

Blog

De rust voorbij...

De rust voorbij...
De rust voorbij...

Na de feestdagen was het weer enkele dagen rustig in de straten van La Paz. Maar dit duurde echter niet lang; deze week was de hoofdstraat in het centrum van La Paz (El Prado) nog geen enkele dag volledig vrij voor het verkeer. Dinsdag blokkeerden zo’n honderd mensen met een handicap de 3 rijvakken van het Prado. En ook maandag en woensdag werd het volledige verkeer in La Paz platgelegd door de chauffeurs van de mini- en microbussen die deze stad tot dienst zijn.

Helemaal uit Trinidad kwamen verschillende Bolivianen met een handicap naar La Paz, net om zoals in Cochabamba, Potosí en Santa Cruz ‘la Ley de Trato Preferencial’ te eisen. Deze wet zou hen het recht geven op een jaarlijkse uitkering van 424 dollar. Sinds vóór kerstmis zijn ze al aan het betogen in de straten van La Paz, maar mochten nog op geen enkele reactie rekenen van de Boliviaanse overheid. De voorzitter van de vereniging die de acties organiseert, beweert niet op te geven tot ze hun uitkeringen zullen verkrijgen.

Wat de Chauffeurs betreft gaat het over een Stedelijke dispuut. De vereniging van de chauffeurs (CUTUP) blokkeerden verschillende sleutelkruispunten in de stad als betoging tegen de nieuwe maatregelen (El proyecto de Ley Municipal del Transporte) die de burgemeester van La Paz wil invoeren. Als socialist wil hij een publieke transportdienst voorzien (terwijl alle bussen nu op private wijze worden uitgebaat). In een eerste fase zou het gaan om schoolbussen en bussen die de afgelegen zones bedienen. Daarnaast zou hij ook in een Stedelijk Comité voor Verkeer en Transport willen voorzien die waakt over de kwaliteit van het publieke transport (zowel verkeersregels als de staat waarin sommige voertuigen zich bevinden). Dit comité is volgens de CUTUP overbodig, daar er reeds een gelijkaardige instantie bestaat.

De CUTUP eist met deze betoging ook een prijsstijging van de bus tickets. Deze zou in vele jaren geen indexering gekend hebben en maakt het volgens hen moeilijk om een betere dienstverlening aan te bieden. Een vredevolle betoging was het alvast niet: De politieagenten die het stadhuis beveiligden werden bekogeld met allerhande vuilnis en bloemen. Het stadhuis en de verschillende tuinen errond werden hierdoor erg beschadigd. Volgende zaterdag is er een vergadering gepland met de burgemeester waardoor verdere acties voorlopig uitblijven.