De sociale fora onder de loep

Extra

De sociale fora onder de loep

MO*

01 december 2003

Het WERELD SOCIAAL FORUM (WSF) is een open ontmoeting van groepen en bewegingen uit de civiele samenleving die zich verzetten tegen het neoliberalisme en de overheersing van de wereld door het kapitaal of elke andere vorm van imperialisme. Het WSF wil een wereldwijde samenleving die gebaseerd is op solidariteit en respect voor universele mensenrechten en voor het milieu. Democratische internationale instellingen en systemen moeten ten dienste staan van sociale rechtvaardigheid en gelijkheid en van de soevereiniteit van alle volkeren.

Het eerste WSF werd in januari 2001 in Porto Alegre (Brazilië) gehouden. In 2002 en 2003 kwam het forum opnieuw samen in Brazilië, het vierde WSF zal in januari 2004 in Mumbai (Bombay) in India plaatshebben.

In de principeverklaring van het WSF staat duidelijk dat iedereen die achter de algemene beginselverklaring staat, mag deelnemen aan de bijeenkomsten en het woord mag voeren. Niemand is echter gemachtigd om standpunten in te nemen namens het WSF en al zijn deelnemers.
Het WSF werkt met regionale, lokale of nationale en thematische fora.

De lijst van deelnemers telt 1185 organisaties (website op 6 november 2003):

  • Vakbonden: naast de wereldwijde koepelorganisaties en het Europees Vakverbond ook nationale vakbonden uit o.a. Australië, Canada, Brazilië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zuid-Korea

  • Alternatieve informatiecentra

  • Milieubewegingen zoals Greenpeace en Friends of the Earth

  • NGOs voor ontwikkelingssamenwerking zoals Oxfam en Caritas Internationaal, Focus on the Global South en Habitat International Coalition
    Feministische en vrouwenbewegingen

  • Bewegingen voor de rechten van inheemse volkeren

  • Boerenbewegingen zoals Via Campesina
    Bewegingen zoals Attac, Bankwork Watch en Jubilee 2000

www.forumsocialmundial.org.br

Het EUROPEES SOCIAAL FORUM (ESF) kwam voor het eerst samen in november 2002 in Firenze. Van 11 tot 15 november 2003 hield het ESF een bijeenkomst in Parijs. De deelnemers konden kiezen uit 55 plenaire zittingen, 271 seminaries en 300 ateliers of werkgroepen.

Het ESF werkt rond dezelfde thema’s als WSF: liberalisme, oorlog en rechten. Dat gebeurt in Europa langs vijf gesprekslijnen: De relaties van Europa met de rest van de wereld, natuurlijke rijkdommen, democratie en soevereiniteit, conflicten en economische alternatieven.

www.fse-esf.org

Er is ook een BELGISCH SOCIAAL FORUM (BSF). De ledenlijst vermeldt: Attac België, Bond Beter Leefmilieu en Inter-Environnement Wallonie, Broederlijk Delen, CNCD en 11.11.11, ACV en ABVV, Greenpeace, KWIA, Le Monde selon les Femmes, Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam-Magasins du Monde, Oxfam Solidariteit, Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling en Wereldsolidariteit.

De Algemene Vergadering is een open bijeenkomst waaraan iedereen vrij kan deelnemen. Er is een verbindingscomité met daarin ACV en ABVV, enkele grote NGOs, Attac België, enkele kleinere groepen en individuele personen. Vanaf 2004 zal het BSF over een beperkt permanent secretariaat beschikken.

De website bevat een lijst van activiteiten, debatten en publicaties: www.wsf.be