De vergrijzing van de flowerpower in Nieuw-Zeeland

Blog

Economische en sociologische effecten

De vergrijzing van de flowerpower in Nieuw-Zeeland

De vergrijzing van de flowerpower in Nieuw-Zeeland
De vergrijzing van de flowerpower in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een land vol wildernis, verlaten stranden en zuivere wateren. In de jaren zestig werd het eiland overspoeld door Europese hippies, op zoek naar zichzelf en naar het paradijs. Dan is de keuze voor dit paradijs hier niet meer dan logisch, je kunt namelijk niet verder reizen vanuit het oude continent. Hebben de vrije geesten van toen hun verlichting gevonden?

Een alternatieve levensstijl wordt tegenwoordig misschien gemakkelijker aanvaard, niemand kijkt immers nog op van afwijkend gedrag.

Wat drijft iemand om zich zo af te stoten van de ‘traditionele’ waarden van de Westerse maatschappij? Er is een hoop vastberadenheid en wil nodig om de enorme afstand naar dit eiland te overbruggen en je er permanent te vestigen!

De vlucht werd niet alleen gekarakteriseerd door een ontsnappingdrang, maar ook door een duik in het onbekende, opzoek naar zichzelf.

Om mij onbekende redenen was Nieuw-Zeeland vooral populaire bij Nederlandse en Duitse hippies. Nu komen er nog steeds grote hoeveelheden Duitsers het land binnen, bijna altijd jonge avonturiers die voor een tijd willen ontsnappen aan de economische chaos en de druk die ze thuis ervaren, een beetje zoals de vroegere hippies.

Gemeenschap

Vanaf het begin stichtten de hippies comunes in Nieuw-Zeeland. Zo waren ze in staat om landbouw te bedrijven en hun eigen economisch miniklimaat te onderhouden.

Daarmee slaagden ze er in hun grootste doel te verwezelijken: ontsnappen aan de economische ratrace en het ‘moderne’ kapitalisme dat steeds meer terugvalt op haar oude beklemmende waarden. De arbeidsklasse zat, toen ook, aan de grond. Het geld werd langs alle kanten weggenomen door de leidende klasse, met een middenklasse die steeds meer wegdeemsterde.

De hippies zijn dus aan dat systeem ontsnapt, toch tot op een bepaald punt. Nu, het leven van een hippie laat natuurlijk nog wat elementen uit de traditionele maatschappij wegschieten:

  • Sociaal contact met degenen die buiten de commune wonen is gering, al dan niet onbestaand

  • De evolutie van moderne technologie gaat grotendeels aan hen voorbij

  • Geen stress meer

  • Relatief afgesloten van de rest van de wereld

Mocht het voorgaande lijstje je afgeschrikt hebben, een echte hippy is volledig bereid om deze verlokkingen van de moderne wereld op te geven in ruil voor een vrij bestaan in de natuur, een utopische wereldvisie. Of je deze aspecten als positief of negatief ervaart is hoogstpersoonlijk, het is maar in welke mate u meegaat in de huidige economische flow met zijn, al dan niet kunstmatige, ups en downs.

Nostalgie

Nu worden bepaalde delen van Nieuw-Zeeland bevolkt door grijze hippies die er hun gouden jaren hebben beleefd.

Dat uit zich in de vele kleine werkplaatsen en festivals die je kunt vinden over heel het zuidelijke eiland. Het aanbod van vegetarisch en veganistisch eten is ook overal aanwezig, het gedachtegoed van peace en love telt ook voor dieren en alle levende wezens!

De door oorlog gedreven (in elke mogelijke vorm) economische machine is voor de hippies slechts een illusie, een wanbeeld dat moet bijgesteld worden. Het interessante is dat deze ouderen geen deel hebben uitgemaakt van het economisch systeem, wat hen uitzonderlijk maakt.

Deze mensen hebben zelfs geen nood aan een pensioen omdat ze hun levensstijl vroeger zodanig hebben aangepast, nu kunnen ze er de vruchten van plukken.

De instroom van hippies destijds heeft de regio grondig veranderd, het land loopt op bepaalde vlakken tien jaar achter in vergelijking met het Westen. Dat heeft zijn charme, als je echt wilt ontsnappen aan de hectiek van het dagelijkse leven in Europa of Amerika is Nieuw-Zeeland een uitstekende bestemming.

Dat is ook een van de bijdragen van de hippies geweest, ze zijn er in geslaagd om hun positieve invloed en hun gedachtegoed te verspreiden over de rest van de samenleving. Iedereen zorgt voor iedereen.

Jammer genoeg werden veel communes kapotgemaakt door mensen die er alleen maar op uit waren om zoveel mogelijk drugs te proberen, met als resultaat dat het systeem, waarin iedereen bijdraagt, niet meer werkte. Zo transformeerde de droom langzaamaan in een nachtmerrie.

Tegenwoordig blijven er in Nieuw-Zeeland slechts weinig hippiegemeenschappen over, mede door de globalisatie. Het is nog steeds mogelijk om zulke plaatsen op te starten, kijk bijvoorbeeld naar de Israelische kibboetsen, maar dat is meestal ook niet meer wat het geweest is.

Als je graag zou weten hoe het er in zo’n gemeenschap aan toe gaat, neem hier dan een kijkje: Riverside is een gemeenschap die al bestond voor het hippie tijdperk, oorspronkelijk opgericht door vredesactivisten is het nu een toevluchtsoord voor mensen die een andere levensstijl verkiezen.