De verslagen Moslimbroeders

Blog

De verslagen Moslimbroeders

De verslagen Moslimbroeders
De verslagen Moslimbroeders

Op het Tahrirplein blijft de sfeer een dag na het afzetten van Morsi nog steeds uitgelaten. Gevechtsvliegtuigen paraderen boven de menigte. Met een goed voorbereide luchtshow houden ze de mensenmassa geamuseerd. De vliegtuigen tekenen Egyptische vlaggen over het plein en vormen hartjes uit liefde voor het volk.

Tezelfdertijd blijven ook de pro-Morsi betogers een paar kilometer verderop hun plein bewaken. In het centrum van stad, voor de universiteit van Cairo zitten nog steeds demonstranten vreedzaam te protesten. Ze zitten er bedroefd bij, maar geven de moed niet op.

“We zullen hier blijven tot we terugkrijgen waarop we recht hebben. Morsi als leider van dit volk”, zegt Mohamed Hussein, die vanuit Frankrijk voor een weekje naar zijn geboortestad kwam en door de gebeurtenissen afgelopen week besloot zijn job in Frankrijk op te zeggen en hier te vechten voor een islamitische staat. “Morsi heeft fouten gemaakt, maar elke man in zijn positie zou fouten gemaakt hebben. Hij werd democratisch verkozen en heeft het recht om de tijd te nemen om zich te bewijzen.”

Leger vs. islamisten

Niet alleen de moslimbroeders, die behoren tot dezelfde organisatie als voormalig president Morsi, krijgen het hard te verduren. Heel wat islamitische demonstranten klagen over de aanpak van het leger. Khaled, die geen moslimbroeder is, maar net als hen gelooft in een islamitische staat, is bereid voor dat doel te sterven. “Het leger heeft het straatbeeld overgenomen. Overal in de stad houden soldaten de wacht. Ze willen ons bang maken, maar ik ben niet bang. Ik vrees enkel Allah, en als het moet, zal ik voor hem sterven.”

Onmiddellijk nadat het leger president Morsi afzetten, werden alle islamitische tv-kanalen uit de ether gehaald. De spanningen tussen het leger en de islamisten is altijd aanwezig geweest. Het repressief optreden tegen de islamisten is niet nieuw. Ook onder Mubarak, die voor zijn presidentschap een militaire carrière had, waren deze zenders verboden. Vele islamisten zijn ervan overtuigd dat het leger hen opnieuw in een minderwaardige positie wil plaatsen. Een benadeelde groep mensen die geen recht hebben te bestaan.

Geen mandaat

Naast het verbieden van hun tv-kanalen, werden ook niet minder dan 300 arrestatiebevelen uitgevaardigd voor leden van de Moslimbroeders. Morsi, die zelf ook een moslimbroeder is, kreeg huisarrest en twee prominente figuren van de organisatie werden gearresteerd omdat ze zouden aanzetten tot geweld.

Wie deze arrestatiebevelen uitschrijft is erg onduidelijk. De net aangestelde interim-president Adly Mansour verklaarde de omstreden grondwet nietig waardoor op dit moment eigenlijk niemand over dat mandaat beschikt. Het lijkt dan ook eerder een beslissing van staatveiligheid, en geen beslissing gebaseerd op juridische grond.

Nieuw protest

Zowel de partij van de moslimbroeders, als andere islamitische partijen en organisaties hebben vandaag opgeroepen om morgen, na het vrijdagsgebed, opnieuw massaal op straat te komen. Morgen wordt de ‘vrijdag van verwerping’, waarbij pro-Morsi betogers op straat zullen komen om hun ongenoegen te uiten over de beslissingen van het leger.

De woordvoerder van de moslimbroeders riep op tot vreedzaam, maar aanhoudend protest. Tot hun rechtmatige leider, Morsi, terug president is.