Dear Mr President Museveni

Blog

Dear Mr President Museveni

Dear Mr President Museveni
Dear Mr President Museveni

Wij zijn een paar maanden geleden verhuisd naar Oeganda om er een business op te starten, hoewel we nog niet precies wisten wat. We weten het nu al een klein beetje, maar hebben vooral reeds ontdekt dat Oeganda helemaal niet zo business vriendelijk is.

Volgens cijfers van de Wereldbank stond Oeganda (van de 183 becijferde economieën) nog op de 119e plaats van ‘Ease of Doing Business’ rank in 2011. Dit jaar is dat cijfer al gezakt naar 123, dus het wordt niet echt beter. Persoonlijk heb ik al gemerkt dat het personeel van de Immigratiedienst in Kampala totaal niet (meer) geschikt zijn voor hun job. Ze zitten er al te lang volgens mij en maken gretig gebruik van hun macht om buitenlanders de ‘njet’ stempel te geven voor verlenging van visa of uitreiken van werk-visa. Gewoon omdat ze het kunnen. Heel frustrerend is dat.

Niet dat er in Belgie geen ambtenaren zijn die misbruik maken van hun macht of totaal geen service verlenen, gewoon omdat het niet in hun jobomschrijving staat beschreven. Hier in Oeganda wordt je er snel met je neus op gedrukt en kan je niet eens naar de ambtenaren stappen om een zaak te laten registreren, want je geraakt niet eens op een normaal tijdsbestek aan een werkvisum zonder drie keer opnieuw te moeten verlengen (aan 100 $ per verlenging!).

Daarom deze bede aan President Museveni (hij verstaat vast Nederlands): graag per omgaande bevestiging dat alle personeel van de Immigratiedienst in Kampala ontslaan en vervangen worden door competente, beleefde en vooral hulpvaardige ambtenaren. Geef ze een deftig loon, betaal dat ook op tijd uit en geef ze een jaarlijkse ‘Code of Ethics’ om te ondertekenen. Dat kan helpen om corruptie tegen te gaan.

Met vriendelijke groet en bedankt uit het diepst van mijn hart.