“‘Een verjaardag in New York City’
_most music you hear on the radio is about money, clothes and nonsense.
_
De R.A.P.P. workshop (Relational abuse prevention program)
Een workshop over misbruik leiden op je verjaardag lijkt niet meteen een geschenk, maar wat betekent een verjaardag in het licht van hartverscheurende verhalen?
De grootste struikelblok voor mensen die het slachtoffer zijn van misbruik is expressie. De mogelijkheid de verhalen te delen met mensen die geloven, luisteren en steunen. Het is de eerste stap naar het vinden van een veilige plek, een territorium waar gesprek het wint van geweld.
In onze workshop proberen we in een drietal stappen de muren te slopen die deze jonge volwassenen al jaren bouwen rondom alles wat verscholen zit in de donkere kamers van hun ziel.
De eerste stap is het luisteren naar verhalen in een song die een connectie maakt met hun leefwereld. Hiervoor gebruiken we Runaway Love van Ludacris ft. Mary J Blige. De verhalen brengen bij velen herinneringen en anekdotes naar boven die snijden als een gure noorderwind. Ik bespaar u de details, die zijn toch te groot voor woorden. Ondanks het gebrek aan educatie hebben al deze kinderen één ding gemeen: ze hebben een grote mensenkennis, te danken aan hun zorgvuldig uitgebalanceerde achterdocht. Allemaal vinden ze dat deze verhalen te weinig aan bod komen in onze mainstream cultuur: most music you hear on the radio is about money, clothes and nonsense. Ze zijn het allemaal eens dat Ludacris hier een écht onderwerp aansnijdt. Maar ze zijn intelligent genoeg om op te merken dat er een hypocriet sfeertje hangt rond het nummer. Zijn de meisjes waarover hij in dit nummer zingt niet de danseressen in de videoclips die zijn andere onzinnige nummers begeleiden? En die laatste paragraaf, waarin hij de slachtoffers voorstelt weg te lopen, samen met hem, vinden ze bot en zelfs creepy, als een oude vent die wacht op de kindjes…
Het tweede luik is een brainstorming over wat een veilige relatie zou moeten zijn. Wat er nodig is om echt over liefde te kunnen spreken. Geen auto’s, juwelen of fantastische parties. Wel knuffels, aanmoedigingen,…De kinderen komen los, maken grapjes en discussiëren over wat een relatie zou moeten zijn. Het bord staat vol met mooie, warme woorden. De rollercoaster bevindt zich op het hoogste punt, klaar om de dieperik in te schieten.
De dieperik, dat is het naar binnen kijken, door de spleten in de muren, naar het rottende afval in de donkere kamers. In kleinere groepen gaan ze aan de slag en proberen ze een vier maten durende tekst te schrijven over hun verhaal. Waar zij van dromen, wakker liggen, walgen of genieten. Het vraagt veel energie en creativiteit van ons, de mentors, hun los te krijgen en vanuit hun eigen hart zinnen op te bouwen die vertellen wat er achter dat jeugdige vertier verborgen zit.
Twee uur later hebben zij een song gemaakt. Iemand beatboxt, speelt gitaar, zingt. Zij vertellen, rappen, oreren hun verhaal. Het is geen wereldhit. Het is een soort van freestyle, met haken en ogen hangt het aan elkaar. Maar het is vele malen krachtiger dan de platgeproduceerde nonsens die wij (ja, ook u en ik) te horen krijgen via allerhande kanalen (radio, cd’s, youtube, itunes,…). Het is wat zoveel muziek mist: recht uit het hart, zonder intellectuele verwijzingen of uitgekiende eufemismen.
Uiteindelijk komt het verjaardagsgeschenk. In deze workshop komt de icebreaker (we staan in een cirkel en maken samen een beat waarop we onszelf voorstellen) op het einde: in deze workshop zijn we anoniem tot we ons verhaal hebben verteld. My name is Peter, and it’s my birthday, so i’m gonna have fun, today! En als iedereen aan de beurt is geweest start één van de kinderen happy birthday. Met zijn allen zingen ze uit volle borst en krijg ik kippenvel, een dieprode kleur en een prachtig geschenk. Want ondanks alles leven wij. En het belangrijkste is een luisterend oor te vinden. Voor al onze verhalen, van de lichtste overpeinzingen tot de donkerste nachtmerries.
Slaap zacht.