“‘Eerste mobiele kliniek in Afghanistan ’
Lara Jonasdottir komt uit IJsland en werkte vooral in de openbare dienstensector en in de media. Ze is momenteel voor het eerst op missie met AZG in Afghanistan, waar ze instaat voor het beheer en de financiën van het Ahmad Shah Baba-ziekenhuis in Oost-Kaboel.
Twee maanden geleden startten we binnen ons project met de eerste mobiele kliniek van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Afghanistan. Daarmee willen we tegemoetkomen aan de noden van de mensen in Ahmad Shah Baba. Er komen enorm veel patiënten naar het ziekenhuis van Ahmad Shah Baba en de mobiele kliniek moet preventieve gezondheidszorg bieden om de werkdruk in het ziekenhuis te verlichten. Bovendien hopen we dat we via de kliniek meer mensen kunnen bereiken voor vaccinatie.
Met de mobiele kliniek op pad
In de eerste twee weken na de lancering stonden mensen te popelen om de kliniek te bezoeken. Ook bij AZG zelf was iedereen erg geïnteresseerd. Helaas is de bevolking in de streek niet altijd even goed op de hoogte van de gezondheidszorg die in de kliniek wordt geboden. Het bleek een hele opdracht om de bevolking te informeren over onze activiteiten. We konden immers moeilijk een affiche in de straat ophangen met de openingsuren en activiteiten. En wat betekent ‘preventieve zorg’ eigenlijk voor mensen die geen sociale gezondheidszorg hebben of nog nooit een zorginstelling van dichtbij hebben gezien? Toch zijn we er zeker van dat er nood is aan zo’n kliniek. Het geboortecijfer in de streek ligt immers erg hoog, en de meeste moeders en kinderen moeten het stellen zonder enige vorm van medische nazorg.
Elke dag wordt de mobiele kliniek ergens anders opgesteld - soms in een tent, soms in een gebouw dat door de gemeenschap ter beschikking wordt gesteld. Meestal staan we opgesteld in de buurt van een school en komen de leerlingen al snel langs om te zien wat we doen. De meeste patiënten zijn echter vrouwen die zwanger zijn of die met hun jonge kinderen langskomen. Twee gezondheidspromotoren, een vroedvrouw, iemand die instaat voor de vaccinaties, een verpleegkundige en een coördinator trekken met de kliniek door de streek.
Nieuwsgierige kinderen
Op een ochtend stond een grote menigte straat- en schoolkinderen rond de tent waarin de kliniek die dag stond opgesteld. Ze waren erg nieuwsgierig en probeerden de tent binnen te komen. De gezondheidspromotor probeerde hen weg te sturen omdat ze er niets te zoeken hadden en de vrouwen maar moeilijk tot bij de kliniek konden komen. Zoals echter overal soms het geval is, willen kinderen niet altijd even goed luisteren, en ze sloegen onze vraag dus in de wind. En dan had onze gezondheidspromotor een geweldige ingeving. Waarom geen gebruik maken van de gelegenheid om de kinderen voor te lichten en informatie te geven over AZG? Ze wilden toch zo graag weten wat we daar deden … Hij legde de kinderen uit hoe ze hun tanden moeten poetsen, de handen moeten wassen en andere basishandelingen voor een betere hygiëne die deel uitmaken van het programma voor gezondheidspromotie. Ze kregen ook meteen wat informatie over AZG zelf. De kinderen luisterden stil en aandachtig naar wat de gezondheidspromotor te zeggen had. Het was best fascinerend om te zien hoeveel interesse ze hadden. Na zijn verhaal regende het vragen. De positieve reactie van de kinderen was geweldig, en bovendien verlieten ze na afloop zonder morren de kliniek.
Het is niet altijd even gemakkelijk om informatie over de kliniek te verspreiden, maar iedereen is welkom om naar onze boodschap te luisteren. Ik hoop dat we de kinderen iets over hygiëne hebben bijgebracht. Zelfs al hebben ze niets speciaals bijgeleerd, ze weten nu toch iets over AZG. Dat helpt ons dan weer om in de toekomst sneller aanvaard te worden binnen de gemeenschap.
Voor meer informatie over noodhulp in Afghanistan, klik hier.