Van studenten, minderheden tot vakbonden: 'El Paro' in Bogotá blinkt uit in diversiteit
“‘In beeld: nationale staking brengt 100.000 Colombianen op straat’
Op 21 november gingen Colombianen massaal de straat op om te demonstreren tegen de regering van president Duque. Wereldblogger Janneke Nijmeijer was erbij en bracht de staking, die meer dan 100.000 mensen op de been bracht, in beeld.
Op 21 november, gingen Colombianen massaal de straat op om te demonstreren tegen de regering van president Duque. ‘El Paro’, zoals de nationale staking wordt genoemd, bracht in Bogotá meer dan 100.000 mensen op de been.
De demonstratie werd aanvankelijk uitgeroepen door de vakbonden, uit protest tegen arbeids- en pensioenhervormingen. Maar al gauw groeide de steun voor een nationaal protest vanuit alle mogelijke sociale bewegingen.
Door de toename van moorden op inheemse en Afro-Colombiaanse sociale leiders onder Duque’s presidentschap, roepen inheemse gemeenschappen en Afro-Colombianen de overheid wanhopig op om hun leefgebied en veiligheid in bescherming te nemen. Het geweld wordt mede veroorzaakt door paramilitairen en FARC-dissidenten.
Ook studenten doen mee
Grote groepen studenten sloten zich aan uit onvrede over corruptieschandalen op universiteiten en een gebrekkige investering in educatie. Maar de frustratie tegen de heersende corruptie, de kapitalisering van de natuur, economische en sociale ongelijkheid en het politieke geweld is algemeen gedeeld. De hele dag toont El Paro zich als een vredige en levendige demonstratie getekend door diversiteit.
Maar na vijven begonnen de spanningen op te lopen, waarbij politie met traangas de demonstratie trachtte in te perken. Daarop gingen de demonstranten over tot ’cacerolazo’: het slaan op potten en pannen. Het is intussen een gekender Zuid-Amerikaans gebruik om je stem te laten horen tegen de politiek.