Elongo in Congo
“‘Hefbomen in Kin ’
Verontwaardiging en hoop brengen mij als vanzelfsprekend bij onze partners. In hun werk zie ik de hoop en verontwaardiging die ik ook ontwaar in de “Kinoiserieën”.
© CODIC
Verontwaardiging en hoop brengen mij als vanzelfsprekend bij onze partners. In hun werk zie ik de hoop en verontwaardiging die ik ook ontwaar in de Kinoiserieën. Te midden deze stadsjungle – vergeef mij deze clichématige metafoor – zijn onze partners dagelijks in de weer om mensen, jongeren, vrouwen, kinderen aan te spreken op hun rechten en te versterken in hun collectieve dromen.
Een voorbeeld. Is er een elektriciteitspanne in jouw straat? Jij hebt recht op een herstel voorzien door het staatsbedrijf de SNEL. Echter, zo simpel en snel gaat het niet. Wil je de SNEL overtuigen van je recht, reageer je best samen – zo komen we terug bij elongo. Onze partners streven stapsgewijs op het ritme van de stad de opbouw van nieuwe krachtsverhoudingen na.
Onze partner Etoile du Sud (EDS) is actief over het hele grondgebied van de stad Kinshasa, de stad Lubumbashi en de stad Goma. In Kinshasa zijn dit voor EDS zomaar liefst 21 gemeenten van de 24 en een 100tal volkswijken van de meer dan 300 volkswijken die de stad rijk is. En alsof dat nog niet uitgestrekt genoeg is werken ze samen met onze andere partner CODIC, een koepelorganisatie, met antennes in andere provincies, zoals Maniema, Tshopo, Katanga en Kivu. EDS heeft tevens een ingeplant radarnetwerk van volksgezondheidscomités in Goma en Lubumbashi. Hoe zicht krijgen op deze ingeplante wijkwerkingen van EDS en op de koepelrol van CODIC, in een uitgestrekte stad als Kinshasa?
Camp Luca en het Virungapark
In de volkswijk Lubudi Luka, bekend in Kin als ‘Camp Luka’ slaagde onze partner EDS erin om samen met de inwoners van de volkswijk, medisch personeel, gezondheidswerkers in de wijk en de lokale chef de quartier een ziekenboeg 24u lang draaiende te houden en een gynaecoloog in dienst te nemen. Inwoners nemen een deel van het onderhoud voor hun rekening en verlichten het administratief werk in ruil voor een garantie op verzorging. Het resultaat is een aanzienlijke daling van sterfte in de volkswijk, specifieker van jonge vrouwen, die zonder begeleiding in slechte omstandigheden bevielen.
Inwoners nemen een deel van het onderhoud voor hun rekening en verlichten het administratief werk in ruil voor een garantie op medische verzorging.
Op een hoger niveau zijn synergiën en uitwisseling noodzakelijk om de krachten te bundelen. Dat is de kracht van onze partner CODIC, een koepelorganisatie die organisaties verbindt.
Het Virungapark kennen we allemaal als een beschermd natuurpark met een enorme biodiversiteit en vele aapsoorten.
Automatisch roept ‘Virunga’ het beeld op van de bedreigde weesgorilla’s die op wereldschaal enkel en alleen daar een garantie hebben op opvang. Wat we echter niet weten of zien is hoe de lokale bevolking nauwelijks tot geen toegang heeft tot elektriciteit.
Onze partner CODIC organiseerde samen met verschillende natuurorganisaties, vertegenwoordigers van de wijken, regioverantwoordelijken en de inwoners een dialoog over de toegang tot elektriciteit. Op deze manier trachtten de leden van CODIC het probleem bloot te leggen, aan te kaarten en alternatieven aan te reiken in samenspraak met instellingen, natuurorganisaties en overheden.
Ziekenboeg Lubudi Luka (Camp Luka) in Kitambo (30/08/2017)
© Lies Busselen
Zichtbaar is ook hoe dergelijke processen stapsgewijs, “muke muke” in Lingala, worden aangepakt. Het Virungapark-project eindigt niet met het bereiken van een eerste resultaat, maar zal minstens tien jaar tijd in beslag nemen. Een duurzame structurele aanpak is onze partners niet onbekend.
Kortom, op lange termijn hefbomen voor verandering waarmaken. Door dialoog, participatie en empowerment naar de volkswijken te brengen. Door acties uit te werken, synergiën en uitwisseling te vergroten én eisen te bundelen. Door chef de quartiers, burgemeesters, gouverneurs en ministers op hun verantwoordelijkheden aan te spreken. Door samen met de inwoners van de volkswijken en sectorale vakbonden (dokters, leerkrachten en andere associaties in het diverse middenveld dat Kinshasa rijk is) collectieve oplossingen te bedenken en af te dwingen.
Het is een gevoelig proces van lange adem, maar Kinshasa en andere knooppunten in Congo bewegen het krachtigst als mensen elongo bewegen.