Het Internationaal BossenFilmFestival

Blog

Het Internationaal BossenFilmFestival

Het Internationaal BossenFilmFestival
Het Internationaal BossenFilmFestival

Het secretariaat van het VN Bossenforum organiseerde voor het Internationaal Jaar van de Bossen een internationale filmwedstrijd, samen met het Jackson Hole Wildlife Film Festival uit de Verenigde Staten.

165 films uit meer dan dertig landen dongen mee naar de eerste prijs. Zestig juryleden maakten een eerste selectie in de films. Het finale oordeel kwam na overleg door de hoofdjury, bestaande uit Shane Moore (een free-lance filmmaker met meer dan 25 jaar ervaring, onder meer voor BBC en National Geographic), Jan McAlpine (directeur van het secretariaat van het VN Bossenforum) en Christina Mittermeier (voorzitster van het Internationaal Verband van Natuurfotografen). Het filmfestival is deel van het hele programma van het internationaal jaar. Het jaar wil inspireren tot meer persoonlijke verantwoordelijkheid voor een groenere en duurzamer toekomst.

Queen of Trees

Deze week krijgen de deelnemers van het Bossenforum de kans de winnende films te zien. De vertoningen lopen tijdens de lunchpauzes of na de formele vergadertijd. Vandaag kregen we de winnaar te zien. Een opmerkelijke documentaire! Bij zowat elke wedstrijd waar de film aan deelnam, ging die met een prijs lopen, wist Lisa Samford me te vertellen. Lisa is directeur van het Jackson Hole Wildlife Film Festival. Toen ik haar en Jan vertelde dat we in Vlaanderen regelmatig filmvertoningen hebben in het bos zelf, na de schemeravond en het vogelzangconcert, vonden ze dat een fantastisch idee! De winnende film heet ‘Queen of Trees’ en de hoofdfiguur is een Afrikaanse ‘sycamore fig tree’, een vijgenboom langs een rivier in Kenya.

Het verhaal van de film toont ons de delicate balans tussen verschillende organismen, van nematodewormen tot olifanten, die in en rond de boom leven. ‘In en rond’ moet je wel letterlijk nemen. Met oneindig geduld hebben de makers gedurende twee jaar alles rond de boom grondig gedocumenteerd en in een verhaal gegoten met de bloei- en vruchtcyclus van de vijgenboom als leidraad. Je kijkt mee wat in de vruchten gebeurt, van zodra een vijgenwesp naar binnen sluipt. We zien ook een nest van neushoornvogels, waar leven en dood heel dicht bijeen ligt. Survival of the fittest, heel knap geïllustreerd. Co-evolutie tussen twee heel uiteenlopende levensvormen als voorbeeld van de complexe relaties tussen levende organismen op aarde. Honderden andere organismen lijken afgestemd op wat de vijgenwesp en de vijgenboom met elkaar hebben.

Wat bijzonder is aan de internationale filmwedstrijd, is dat je alle films wereldwijd kunt bestellen voor allerhande activiteiten. Enige voorwaarde is dat je de films gratis moet vertonen voor het publiek, en dat je tegelijk informatie moet geven over het Internationaal Jaar, de Verenigde Naties en het Internationaal Filmfestival. Een gedetailleerde gids is beschikbaar op http://www.un.org/esa/forests/pdf/forestfilm-final.pdf. Het organiseren van zo’n vertoning moet aangevraagd bij het secretariaat van het Jackson Hole Wildlife Film Festival via Leslie Goodyear (leslie@jhfestival.org) . Meer informatie is te vinden op www.forestfilmfestival.org of natuurlijk via www.un.org/esa/forests .

En ondertussen op het Bossenforum

En het Bossenforum zelf hoor ik jullie vragen? Tijdens het weekend waren de twee basisdocumenten klaar die de resultaten van de vergadering moeten dragen. Het gaat om een eerder politiek georiënteerde ontwerpverklaring voor het ministerieel segment. En daarnaast komt er een ‘omnibusresolutie’ waarin de besluiten van het forum komen te staan rond het centrale thema en een reeks operationele beslissingen. Vanaf 15u zouden vandaag de eerste onderhandelingen starten over deze ontwerpteksten. En ‘eerste onderhandelingen’ betekent in deze fase dat alle landen en groepen hun opmerkingen voorlezen en inbrengen. Volgende fase is dan het opschonen van de tekst.

Voor beide teksten heeft het forum niet de geplande eerste lezing kunnen afwerken. De omnibus-resolutie is ongeveer halfweg. De eerste lezing van de ontwerpverklaring is voor halfweg gestopt, omdat de groep van ontwikkelingslanden nog geen gedetailleerd standpunt kon uitwerken. De groep kreeg alleen nog deze avond om zich verder voor te bereiden. Alweer vertraging dus, en dat terwijl de start van het ministerieel gedeelte op woensdag nu snel dichterbij komt. En ondertussen blijken de afzeggingen voor het ministerieel gedeelte binnen te lopen. New York verwacht morgenavond immers alweer een sneeuw- en ijsstorm.

Carl De Schepper werkt bij het Agentschap voor Natuur en Bos