Het probleem van Zuid-Afrika is een omgekeerd computerscherm

Blog

Het probleem van Zuid-Afrika is een omgekeerd computerscherm

Het probleem van Zuid-Afrika is een omgekeerd computerscherm
Het probleem van Zuid-Afrika is een omgekeerd computerscherm

Spreken over hét probleem van Afrika is wat kort door de bocht en toegeven: ook een manier om jullie deze post binnen te lokken. Het omgekeerde computerscherm is uiteraard niet hét probleem van Afrika. Het is er één van de vele, maar wel eentje dat duidelijk het een en ander illustreert over het Zuid-Afrikaanse denken. Maar waar gaat het nu juist over?

Oorzaken negeren

Het begon allemaal toen Marianne (dokter in een Zuid-Afrikaans ziekenhuis) een omgekeerd computerscherm zag staan in de Female Medical, waar de vrouwen met HIV en TB liggen. (zie foto). Marianne tikt een verpleegster op de schouder en het gesprek gaat ongeveer als volgt:

Marianne: Waarom staat dit computerscherm op zijn kop?
Verpleegster: Het beeld staat ondersteboven en om het beeld terug recht te zien, hebben we het computerscherm omgedraaid.

Wie kan er tegen zo’n logica iets inbrengen? Zie je wat er gebeurt? In plaats van de oorzaak van het omgekeerde beeld op te lossen, hebben ze het probleem (het omgekeerde beeld) opgelost door het computerscherm om te draaien.

Hou die gedachte vast, want we maken even een korte zijsprong waar ik jullie een geheimpje vertel. Wat is de oorzaak van het omgekeerde beeld? Doe met me mee, want wie weet kan je het ooit nog eens gebruiken om een collega een loer mee draaien. :-) (Bij Windows Xp werkt het altijd, bij Windows Vista en 7 enkel als je de optie rotation hebt ingesteld.) Geen paniek als je mee doet, je kan het beeld terug rechtzetten zonder dat je de rest van je leven van een omgedraaid computerscherm moet lezen. Goed? Ok. Druk op Ctrl+Alt+pijltje naar beneden en hou de blauwe afbeelding hieronder in de gaten.

Zo, nu alles weer normaal staat: de oorzaak van het probleem was dat iemand op een foute sneltoestcombinatie drukte, zag dat het computerscherm iets vreemd deed en dan is gaan lopen zonder er iets van te zeggen. Dat kon je oplossen door te drukken op Ctrl+Alt+pijltje naar boven. Een simpele zoekfunctie in google ‘screen upside down’ had je verteld wat je moest doen. Maar de verpleegsters hebben het probleem opgelost zonder de oorzaak te begrijpen: ze draaiden simpelweg het computerscherm om.

Problemen oplossen

En dat is wat er in Zuid-Afrika vaak gebeurt. Het probleem wordt opgelost zonder de oorzaak te begrijpen. Ze kunnen hier een compleet kapotte auto weer laten rijden alsof het de verrijsenis van Pausmobiel betrof. De Zuid-Afrikanen zullen er altijd iets op vinden zodat je weer op pad kan, want ze zijn inventief (én behulpzaam) met alle middelen die ze hebben. Met sjorkoord en ducktape laten ze je auto terug rijden, maar ze zoeken niet altijd naar de oorzaak. Maar de oorzaak? Wie maalt daar nu om?

  • Zo is de oplossing voor te veel afval, het plaatsen van grotere vuilbakken. Niet recycleren of verminderen van de afvalberg.

  • Zo is de oplossing voor een pothole in de weg, rond de pothole rijden. Niet de pothole opvullen.

  • Zo is de oplossing voor het gebrek aan gewone handschoenen in een ziekenhuis, het gebruik van de dure, steriele handschoenen die er nog zijn. Niet het bijbestellen van gewone handschoenen.

  • Zo is de oplossing voor een constant alarm in je omgeving, het alarm negeren, niet het te repareren.

(Zuid-)Afrikaanse bricolage: het getuigt van inventiviteit. En weet je wat? Ze zijn tevreden met die aanpak. Het probleem is toch opgelost? Waarom dan nog verder zoeken naar de oorzaak? Waarom nog klagen? En dat vind ik dat weer leuk aan die Zuid-Afrikanen. Als je probleem is opgelost, kan je weer verder met je leven en we zullen wel zien of de oorzaak later hetzelfde probleem terug veroorzaakt. Niet altijd de waarom-vraag stellen, zorgt voor minder stress. Leer dat eens van de Zuid-Afrikanen: leer leven met de oorzaak en los af en toe alleen het probleem op.

Toon Verlinden

about.me/toonverlinden

www.hangmatdagboek.be