AFD-projecten in samenwerking met ngo's
“‘Academics for Development laat studenten sociale impact creëren’
Academics for Development (AFD) is een initiatief van Leuvense studenten dat in vijf jaar tijd uitgegroeid is tot een vzw met drie vestigingen in Leuven, Louvain-la-Neuve en Utrecht. In elk van deze steden zet een groep geëngageerde studenten zich in om sociale impact te creëren, hier én in het Zuiden.
Academics for Development wil studenten de kans om hun tijd en kennis te gebruiken om sociale impact te creëren. Dat doen ze door studenten samen te brengen in een interdisciplinair team dat een jaar lang op zoek gaat naar een oplossing voor een vraagstuk dat aan hen voorgelegd wordt door de partnerorganisatie. Op het einde van het jaar gaan de projectstudenten naar het land waar de partnerorganisatie actief is om hun oplossing te realiseren.
De oplossing die studenten uitdenken voor het vraagstuk moet in de eerste plaats duurzaam zijn: als de studenten hun project afronden, moet de sociale impact nog steeds voelbaar zijn voor de lokale bevolking. Die bevolking is meteen een tweede voorwaarde: het project moet ontwikkeld worden in functie van de behoeften en de wensen van de samenleving waar het project uitgevoerd zal worden. De partner van het project is ten slotte betrokken bij elke stap die de studenten ondernemen.
Als de studenten hun project afronden moet de sociale impact nog steeds voelbaar zijn voor de lokale bevolking.
Terwijl projectstudenten zich concentreren op sociale impact in het Zuiden, blijft AFD actief in eigen land. Het bestuur organiseert evenementen om medestudenten bewust te maken van het belang van een duurzamere toekomst en hoe iedereen de mogelijkheid heeft om sociale impact te creëren. Zo is er bijvoorbeeld Social Enterpreneurship Day, een dag die zij organiseren om aandacht te vragen voor het belang van sociaal ondernemerschap.
AFD Social Entrepreneurship Day
© AFD
Vanaf deze week zal er elke week een blog verschijnen waarin de studenten op locatie verslag uitbrengen van hun eerste ervaringen als sociaal ondernemer. Hieronder vind je alvast een korte introductie over de acht verschillende projecten van dit academiejaar.
Drijvende ziekenhuizen en genderbewuste theaterschrijvers
Bart Massart van project partner JS Foundation begeleidt de projectstudenten bij hun project.
© Bart Massart|JS Foundation| AFD Sundarban
Het eerste project heet Kamutamba en vindt plaats in Ibenga, Zambia. Het St. Theresa Mission Hospital heeft te kampen met een gebrek aan financiële middelen. De taak van de studenten bestaat erin om Income Generating Activities te identificeren en te onderzoeken. Op die manier moet het hospitaal financieel zelfstandig worden zodat de continuïteit van de instelling verzekerd blijft.
Een tweede groep bevindt zich op dit moment in de Indische Sundarbans, één van ’s werelds grootste rivierdelta’s waar de bevolking gebukt gaat onder zware armoede en frequente natuurrampen. In samenwerking met lokale ngo SSDC werken zij aan een verbeterde administratie en inkomstenstroom voor een kinderhospitaal en zelfs een drijvende “bootkliniek”, die dorpen op afgelegen eilandjes voorziet van medische diensten.
Verder is er nog Studio Zambia, in de Luangwa vallei schrijven kinderen zelf een toneelstuk over gender en gelijkheid. In dat toneelstuk wordt duidelijk hoe zij hun rol als jongen of meisje in de samenleving ervaren. De studenten van AFD zullen Studio Zambia ondersteunen om van dit stuk een succes te maken.
Een verhaal over koffie en andere magische planten
Aan de overkant van de Indische Oceaan treffen we vervolgens de studenten van Project Lombok. In samenwerking met Tales of Coffee, een koffielabel dat koffiebonen aankoopt direct bij kleine, onafhankelijke boeren die biologische teeltprocessen hanteren, trachten zij de huidige oogsttechnieken te verbeteren, het marktpotentieel van bio-koffie in te schatten en een marketingstrategie uit te dokteren.
AFD Project Lombok - aanleg van een serre
© AFD
Reizen we nog een beetje verder, de Stille Oceaan over, dan vinden we hoog in het Peruviaans Andesgebergte de leden van projectteam Solid Peru. Deze studenten helpen de ngo Solid Peru in hun initiatief om lokale boeren minder afhankelijk te laten zijn van het bij ons inmiddels ingeburgerde en aan scherpe prijsfluctuaties onderhevige quinoa, en meer over te schakelen op andere teelten, waaronder de lokale granen tarwi en aguaymanto.
Tenslotte vliegen we weer door naar Tanzania, waar de Moringaboom groeit. Uit de onderdelen van deze boom kan een uitgebreide waaier van producten worden geproduceerd, van zeep en organische waterfilters tot voedingssupplementen. De projectstudenten van team Moringa zijn druk bezig met het uitdokteren van efficiente productieprocessen, het uitvoeren van marktstudies en het inschatten van de socio-economische impact van de mirakelboom op de lokale bewoners.
Bijenkorven en regenwatertanks…
AFD project Beetogether - honing productie
AFD project Beetogether - honing productie
BeeTogether is een project in Tanzania dat gericht is op de ondersteuning en de professionalisering van de lokale bijenteeltassociatie. De studenten zoeken in samenwerking met de lokale bevolking naar oplossingen voor betere eindproducten en een efficiëntere bijenteelt.
In Bolivia helpen de studenten van team Catapa bij het financieren en analyseren van de impact van regenwatertanks, die als vervangingswaterbron kunnen dienen voor het vervuilde en grotendeels opgedroogde Poopó-meer.
De projectstudenten van AFD zijn actief op Facebook, klik zeker eens op een link om hen van dichtbij te kunnen volgen. Of volg Academics for Development Leuven voor een samengevat overzicht.