Maleisië bedekt met dak van rook

Blog

Bosbranden in Sumatra zorgen voor ademhalingsproblemen

Maleisië bedekt met dak van rook

Maleisië bedekt met dak van rook
Maleisië bedekt met dak van rook

Al een maand lang wordt mijn uitzicht in Kuala Lumpur ernstig verstoord. Niet door de zoveelste hoge flat die gebouwd wordt, maar door de enorme "haze" die in de lucht hangt. De reden? Bosbranden op Sumatra.

En die bosbranden zijn geen natuurverschijnselen. De bosbranden worden al jaren rond deze tijd aangestoken door machtige bedrijven, die op de platgebrande stukken land plantages willen ontwikkelen voor bijvoorbeeld palmolie. Het is een triestig verschijnsel. Niet alleen omdat Indonesië haar buurlanden opzadelt met rook, maar ook omdat er natuur verdwijnt, er daarmee de habitat van bijzondere en zeldzame wilde dieren, zoals bijvoorbeeld de Oerang-Oetang.

Het probleem is nog lastiger, omdat Maleise bedrijven grootscheeps meedoen aan het in brand steken van stukken land. De Maleise overheid zegt wel dat ze Indonesië aanspreken over de haze, maar in werkelijkheid hebben ze er baat bij. En ook de Indonesische overheid lijkt het allemaal niet zo nauw te nemen met de kritiek: „Indonesië is altijd goed voor haar buurlanden. Dan kunnen ze best een maand de haze accepteren”, zei zelfs een minister.

Veel mensen hebben last van ademhalingsproblemen en keelpijn.

Ondertussen zorgt de haze voor een hoop negatieve gevolgen. Veel mensen op het Indonesische eiland Sumatra, waar de bosbranden plaatsvinden, maar ook in Maleisië en Singapore hebben mensen last van ademhalingsproblemen en keelpijn. Het is zelfs een aantal keer voorgekomen dat de scholen in bepaalde delen van Maleisië werden gesloten, omdat de API (Air Pollution Index) zo hoog was, dat er sprake was van ernstige schade voor de gezondheid bij het naar buiten gaan.

Op straat dragen veel mensen mondkapjes, maar het is een stuk rustiger dan normaal. Het motto lijkt ‘als je niet naar buiten moet, blijf dan vooral lekker binnen’. Op Sumatra zijn sommige scholen zelfs al de hele maand gesloten.

Ondertussen is de bevolking van Maleisië het zat. De kritiek op premier Najib Razak groeit met de dag, omdat hij zich niet hard genoeg uitspreekt tegen het fenomeen. Hij ligt sowieso al onder vuur voor het stelen van 630 miljoen euro overheidsgeld. Op social media worden steeds meer berichten geplaatst die duidelijk moeten maken dat het nu wel echt genoeg is geweest met alle rook in de lucht.

En ik? Ik sluit me aan bij het nieuwe motto. Als ik niet naar buiten moet, blijf ik lekker binnen. Het lijkt de Belgische winter wel.