Opstand broeit
“‘Moordende aanval op Beni, Oost-Congo’
Hoe dichterbij de verkiezingen komen, hoe intenser de aanvallen van de zogezegde ADF-rebellen worden. De bevolking ziet een verband tussen beiden en de opstand broeit.
Het gevulde dodenhuis van het referentiehospitaal van Beni, de ochtend van 23 september 2018
Bron: Sociale media
Zaterdagavond 22 september 2018. Vanuit mijn keuken hoor ik aan het geratel van de whatsappberichten op mijn telefoon dat er iets aan de hand is. Een vriend uit Beni, een stad op 50 km van Butembo, kreunt: “Sinds half zes vanavond vliegen de kogels in het rond boven onze hoofden”. Bevestigingen uit andere bronnen volgen snel.
De laatste weken zijn er al verschillende clashes geweest rond Beni. Elke keer wordt er weinig informatie over vrijgegeven. Alleen de organisaties van het middenveld doen oprechte pogingen om de schade in kaart te brengen. Wat de woordvoerder van het leger zegt, beluister je met andere oren. Je vraagt je eerder af welke subliminale boodschap verborgen zit in zijn woorden.
De aanvallers slagen er deze keer in door te dringen tot het centrum van de stad. Er wordt in het wilde weg geschoten. Pas tegen middernacht staakt het strijdgewoel en trekken de aanvallers zich terug. De lichamen worden langzaamaan bijeengeraapt.
Dood door de kogel
Nu het daglicht is teruggekeerd, komen uit diverse bronnen berichten binnen over de dodentol. Ze stijgen per bericht naarmate meer lichamen worden gevonden. Het dodenhuis van het centrale ziekenhuis geraakt overvol. Alle doden zijn gestorven door kogelwonden.
Het laatste voorlopige bericht maakt melding van een voorlopige balans van 20 burgers en 5 soldaten gedood, 25 burgers en soldaten gewond, 4 huizen en verschillende wagens in de vlammen opgegaan, plunderingen in sommige winkels tijdens de aanvallen, een onbekend aantal mensen verdwenen of ontvoerd door de aanvallers.
Verontrustend is dat er wordt bij vermeld dat deze nieuwe aanval volgt op een belangrijke vondst van wapens en oorlogsmunitie in een katholieke concessie van Païda, een randwijk van Beni. Die zouden per toeval zijn ontdekt door spelende kinderen, waarop het leger ze zou hebben in beslag genomen.
Beni is vannacht opnieuw zwaar gewond
Bron: Sociale media
Ebola verspreiden
Zijn hulpverleners gekomen om mensenlevens te redden of alleen maar om ebola binnen Congo te houden? Moest het om de levens van de Congolezen gaan, dan zou toch ook het moordende politieke virus van de ‘présumés ADF’ snel worden geneutraliseerd!?
Hoeveel kan een burger incasseren? Opstand broeit in Beni. Voor nog geen honderd ebola-doden wordt ogenblikkelijk de hele wereldgemeenschap gemobiliseerd. Voor de duizenden doden die nu al meer dan vier jaar lang met dodelijke regelmaat vallen, is er geen ‘riposte’. In een overgemilitariseerde regio kan een rebellengroep jarenlang onschuldigen vermoorden. Hoe kan je dat aan elkaar rijmen? Dat kan toch niet anders betekenen dan dat de hulpverleners niet zijn gekomen om mensenlevens te redden, maar alleen maar om ebola binnen Congo te houden? Want moest het om de levens van de Congolezen gaan, dan zou toch ook het moordende politieke virus van de ‘présumés ADF’ snel worden geneutraliseerd!? Zo scherp voelen wij dat hier aan!
Sinds 16 september was het leger een offensief tegen de ADF begonnen. Maar amper enkele dagen later staan de rebellen in het centrum van Beni! Nochtans veel dodelijker dan ebola, kijkt de internationale gemeenschap weg van dit drama. De blauwhelmen, die 3,1 miljoen dollar PER DAG kosten, kunnen geen verschil maken. Beni, dat op dit moment een ebola-haard is, aanvallen, is nochtans de beste manier om ebola te helpen verspreiden.
Dat kan dan toch niet anders dan dat kwaadheid broeit tegen de regering, tegen het leger, tegen de blauwhelmen, tegen de hele wereld, tegen de ebolabestrijders die probleemloos budgetten binnenrijven terwijl de bevolking alsmaar verarmt door de niet aflatende aanvallen en de bijhorende plattelandsvlucht?
Laf
Kinshasa zwijgt, kan het dan anders dan dat de bevolking in hen een medeplichtige ziet? We zitten in een erg gespannen aanloop van de verkiezingen. Is dit geen poging om het oosten van Congo te destabiliseren om een nieuw voorwendsel te hebben om de verkiezingen uit te stellen? Wapens verbergen op een katholieke concessie, is dat niet de beste manier om de kerk in diskrediet te brengen, net op het moment dat ze zich opmaakt om de strijd voor vrije en eerlijke verkiezingen te hernemen? Mensen zoeken verklaringen maar niemand geeft hen die. Zou het niet kunnen dat de beruchte M23, waarvan geruchten de ronde deden dat ze opnieuw Congo waren geïnfiltreerd vanuit Oeganda, hiermee te maken hebben?
Hoeft het te verwonderen dat de bevolking steeds luider een complot aanklaagt tegen hen, waarin de regering, het leger en de M23 met een ADF-klak op, samenspannen?
Als er desinformatie wordt rondgestrooid over ebola, lanceert de overheid meteen een anti-geruchten campagne. Tegen de geruchten over een regering die zich tegen de bevolking van Noord-Kivu keert, wordt absoluut niets ondernomen. Alsof het gewaardeerd wordt dat dit zo evolueert. Alsof het hen uitkomt, zo kort voor de verkiezingen. Zowel de Kabilaclan aan de macht als de oppositie denken er elk op hun manier garen te kunnen bij spinnen. Dus laat iedereen maar gebeuren. Opstand broeit, en niemand reikt een oplossing aan om die te voorkomen. Niemand neemt het op voor de diepgekwetste bevolking. De mensen van Beni zijn aan hun trieste lot overgelaten. Diegenen die zich soevereine bestuurders van dit land noemen hebben al eerder bewezen wat dat voor hen betekent. Uit die hoek moet geen heil worden verwacht. Maar ik blijf ervan versteld staan hoe laf dat zootje internationale gemeenschap eigenlijk kan zijn.