“‘Nieuwe goudkoorts in de VS’
Reis even mee terug in de tijd. Noord-Amerika houdt zijn adem in. Het is woensdagavond 13 januari en de Powerball-jackpot lonkt met 1,4 miljard dollar – het hoogste bedrag ooit. Dat wordt later verdeeld over 3 geluksvogels, miljoenen anderen schrapen hun droomscherven bijeen. Een relaas van de Powerball-koorts.
Het gonst in de straten van Fresno. In Californië zijn de mensen altijd wat vrolijker dan gemiddeld, maar de laatste dagen doen ze er een stevige schep bovenop. In de lange rijen voor de loterij-automaten wensen vreemden elkaar succes of smeden ze deals en collega’s leggen geld samen om tientallen lotjes te kopen. De Powerball-koorts steekt het hele land aan: ‘1.4 billion dollars, man. What would you do with it?’
30 keer meer kans op blikseminslag
Sociale media overspoelen met memes, wilde dromen en interviews met lotjesverkopers. Iedereen hoopt op de hoofdprijs en het werkt aanstekelijk, ook al is de kans 1 op 292,2 miljoen.
Ter vergelijking: voor de Belgische loterij is dat 1 op 8 miljoen en voor ‘geraakt worden door bliksem’ is dat 1 op 9 miljoen.
De $2-lotjes zijn te koop in 44 staten van de VS, in Washington D.C, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico. Inwoners van Alabama, Nevada en Mississippi steken staatsgrenzen over voor hun gooi naar de jackpot. Zelfs Canadezen doen mee aan de gekte. Het resultaat? 635 miljoen lotjes gingen over de toonbank in supermarkten, drankhandels en tankstations: gemiddeld twee per inwoner van de V.S.
Na de trekking wordt de schade opgemeten, en velen likken hun wonden. Eén vrouw ‘investeerde’ al haar geld en probeert nu via een GoFundMe-campagne haar spaargeld terug te verdienen. Enkelen proberen goedgelovigen er met Photoshop van te overtuigen dat ze hebben gewonnen. Nieuwe memes duiken op.
Selfies met de verkoper
California, Tennessee en Florida leverden elk één winnaar op. Maar niet alleen zij zijn euforisch. Zodra bekend wordt dat een 7-Eleven in het Californische Chino Hills één van de winnende lotjes verkocht, trekken honderden mensen naar de winkel om samen te vieren en selfies te nemen met de verkoper.
Zodra bekend wordt dat een 7-Eleven in het Californische Chino Hills één van de winnende lotjes verkocht, trekken honderden mensen naar de winkel.
© abc news
De Multi-State Lottery Association werd opgericht in 1987. Vijf jaar later dook de Powerball op: een combinatie van 5 witte ballen uit een poule van 69 en 1 rode bal uit een poule van 25. Goed voor 292,2 miljoen combinaties en dus een zeer lage kans op winnen. Maar dat weerhoudt niemand ervan om zijn kans te wagen. ‘You can’t win if you don’t play!’
De jackpot begint elke week vanaf 40 miljoen dollar. Is er geen winnaar? Dan stijgt de prijs voor de volgende trekking. En zo leek op 13 januari 2016 voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis 1,4 miljard dollar binnen handbereik.
[1 of 4 car accidents caused by texting & driving] PEOPLE: won't be me [1 in 292 million chance of winning powerball] PEOPLE: you never know
— mark (@TheCatWhisprer) January 7, 2016
Belangrijk om te weten: niemand krijgt ooit de volle jackpot. De winnaar kan kiezen voor een uitbetaling in schijven (een vaste som per maand) of alles in één ‘lump sum’. In het tweede geval gaat er al een flink percentage af en blijft er 900.000 dollar over. En daarvan gaat dan nog eens ongeveer 40% naar de Staat gaan in de vorm van belastingen. Maar dat is niet noodzakelijk slecht, want die gebruikt het geld grotendeels om te investeren in bijvoorbeeld onderwijs, openbaar vervoer en milieu. ‘Zonder de lotto zou er geen openbaar onderwijs zijn’, grappen Amerikanen weleens.