“‘Open-source, 3D-printers en fablabs in Senegal’
Ondertussen ben ik al even in Dakar, de bruisende hoofdstad van Senegal. En bruisend is niet alleen het sociale en culturele leven, maar ook het digitale leven!
Al bijna twee weken zijn we met een heel team aan de slag in Dakar in Senegal. Veel van onze tijd brachten we door in Kër Thiossane, een zeer gastvrije plek, een familiehuis voor cultuur, kunst en multimedia. Deze locatie is dan ook perfect voor ons, een bende enthousiaste Afrikaanse en een-beetje-minder-Afrikaanse OpenStreetMappers. We zijn hier met afgevaardigden van Senegal, Togo, Niger, Burkina Faso en enkele supporters uit het zogenaamde noorden.
Terwijl we samen werken aan de creatie en vertaling van Franstalige documentatie voor OpenStreetMap, is er veel plaats voor uitwisseling. Waar OpenStreetMap in Niger heel klein is, maar toch al ergens stevig in zijn kinderschoenen staat, gaat het in Senegal al veel verder. Zo is de technische dienst van de “mairie” van Grand Dakar (een belangrijke wijk in het centrum van Dakar) systematisch hun buurt in kaart aan het brengen met behulp van OpenStreetMap. Het uitwisselen van ervaringen en ideeën over OpenStreetMap in verschillende landen is bijgevolg enorm verrijkend! We hebben het hier onder andere over: hoe je best humanitaire actoren kan benaderen, welke technische trucjes je kunt gebruiken om sneller te mappen, het gaat over strategieën om op het terrein overstromingen in kaart te brengen, over good practices omtrent communicatie intern en naar de buitenwereld toe, en nog veel meer. Op deze manier proberen we samen een strategie te ontwikkelen om OpenStreetMap dieper in de aarde van het Franstalige West en Centraal Afrika te wroeten.
Wat er in Senegal trouwens allemaal aan het gebeuren is in de digitale wereld, is indrukwekkend! Niet alleen de OpenStreetMap-gemeenschap heeft al een heleboel enthousiastelingen gevonden, ook andere digitale initiatieven schieten uit de grond als paddenstoelen. Het gaat hier à volonté over open-source, 3D-printers, fablabs en dergelijke meer. Fablabs (komt van het Engelse Fabrication Laboratorium) zijn experimenteer- en onderzoeksruimtes, het zijn een soort co-workingspaces waar ontwikkelaars en uitvinders, meestal vanuit een open-source geest, samen hun ding doen. Vele vernieuwende projecten worden zo ontwikkeld. Verder was ik ook aanwezig op een discussiedag over open-source projecten. Verwacht je echter niet aan de eerste introductie die geïnteresseerden zouden krijgen over open-source, nee, er werd uitgebreid gebabbeld over Drupal, OpenStreetMap … Er werden diepgaande discussies gevoerd, en er werd nagedacht over de toekomst van open-source in Senegal, en bij uitbreiding in West-Afrika. Ook de 3D-printers, ja ik zag er het afgelopen jaar één aan het werk in de USA, maar dat ik ze zou tegenkomen op één van de eerste plaatsen waar ik kom in Senegal? Cool!
Je zou het hier wel het Silicon Valley van West-Afrika kunnen noemen…