Persvrijheid in Mexico

Blog

Persvrijheid in Mexico

Persvrijheid in Mexico
Persvrijheid in Mexico

Dat persvrijheid niet hoog staat aangeschreven in Mexico is niets nieuws onder de zon. Het ontslag van een gerenommeerde journaliste is daar nog maar eens het bewijs van. Hoe democratisch is het land? Velen spreken van een autoritaire wending.

Carmen Aristegui is bekend in haar vak. Al jarenlang werpt ze een kritische blik op de nationale actualiteit.

Hoewel ze niet enkel aanhangers heeft maar ook een hele horde tegenstanders, is haar stem essentieel in het Mexicaanse debat.

Ze had een veel beluisterd nieuwsprogramma op de radiozender MVS. Vorige week kwamen twee van haar medewerkers in opspraak.

Ze hadden de naam van het radiostation onterecht gebruikt voor hun deelname aan MexicoLeaks. Een onafhankelijk platform waar burgers informatie van openbaar belang kunnen posten. In het kader van transparantie en burgerparticipatie streeft het initiatief naar rechtvaardigheid en democratie in de maatschappij.

Aristegui aanvaardde hun ontslag niet en werd uiteindelijk zelf aan de deur gezet op zondag.

Het witte huis

Het team rond Aristegui bracht het Witte Huis aan het licht. Een riante villa gekocht door de vrouw van de president. Het zou niet volledig duidelijk zijn met welk geld dit is aangekocht. Belangenvermenging? De commotie rond het witte huis kon de president uiteraard missen als kiespijn. Zeker na het verdwijnen van de 43 studenten in Guerrero.

Verkiezingen

Is het toeval dat Aristegui net nu wordt “aangevallen”? Op 7 juni zijn er verkiezingen voor het congres gepland. In dat congres haalt de PRI, de partij van de president Enrique Peña Nieto, nauwelijks de helft van de 500 zetels. De vraag is nu niet of hij gaat verliezen, maar hoeveel hij gaat verliezen.

De bevolking is duidelijk niet opgezet met de beslissingen en hervormingen van de regering. Het ongenoegen groeit en de overheid heeft er alle baat bij om protestbewegingen te ontwrichten.

John Ackerman schrijft in zijn column in de krant La Jornada dat de laatste acties van de regering er zelfs niet meer op wijzen dat ze erop uit zijn om aanhangers te winnen maar dat ze enkel willen stelen wat er te stelen valt en dit voor de tijd die hen nog rest in hun machtige posities.

En in de toekomst?

Vrijheid van meningsuiting blijft delicaat in Mexico en daar zal morgen niet meteen verandering in komen. Kritische journalisten worden niet enkel ontslaan maar vaak ook gevangen genomen of “eenvoudigweg” vermoord. Aristegui kan op heel wat steun rekenen. Haar stem zal zeker niet uit de ether verdwijnen.