“‘Braziliaans president Michel Temer: ‘Vluchtelingen welkom’’
Begin september verklaarde Braziliaans president Temer tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat de vluchtelingenproblematiek een globale uitdaging is en dat Brazilië meer inspanningen zal doen om de vluchtelingen welkom te heten in Brazilië. Europa kan met Brazilië — waarschijnlijk mits forse vergoedingen — een deal sluiten, naar analogie van die met Turkije.
Eerder had de regering van ex-presidente Dilma Rousseff een deal gesloten met de EU om 100.000 vluchtelingen op te vangen. Er zou sprake zijn van hervestiging die betaald zou worden door de EU. In juni 2016, na de impeachment van presidente Dilma, stelde de nieuwe president van Brazilië, Michel Temer, het akkoord uit.
Tijdens de Algemene Vergadering van de VN in september verklaarde President Temer dat hij bereid is om opnieuw de onderhandelingen aan te vatten en dat er een akkoord komt voor de verkiezingen in 2018 in Brazilië.
De timing is perfect, want op dit moment zijn de onderhandelingen aan de gang voor een associatie verdrag tussen de EU en de Mercosur (de Europese Unie van Zuid-Amerika).
Deze deal kan in de onderhandelingen worden meegenomen. Dit akkoord zou mee een oplossing kunnen bieden voor de vluchtelingencrisis in Griekenland en aan de buitengrenzen van Europa, waar de vluchtelingen momenteel in de vrieskou zitten.
Wat veel mensen niet weten is dat de situatie uniek is Brazilië, omdat er 13 miljoen afstammelingen zijn van migranten uit het Midden-Oosten. De Syrische overheid en inlichtingendiensten zijn zeer passief in Brazilië. En sinds 6 december is er een nieuwe Migrantenwet die vluchtelingen op gelijke basis behandelt als de Brazilianen (Voordien was de vreemdelingenwet van ‘78 van kracht, die de migratie naar Brazilië sterk had terug geschroefd.)
Tegelijk hebben veel mensen schrik voor de veiligheid van de vluchtelingen, omdat er volgens The Economist meer doden zijn gevallen in Brazilië in 2016 dan tijdens datzelfde jaar in het Syrische conflict.
Toch is er een probleem, omdat de traditionele Syrio-Libanezen in Brazilië fel gekant zijn tegen de overkomst van de nieuwbakken vluchtelingen uit Syrië. Het gebeurt nog dat de oude migrantengemeenschappen koele minnaars zijn van nieuwkomers.
Toch is de vluchtelingenproblematiek zeer snel populair geworden bij de doorsnee Braziliaan. Tegelijk hebben veel mensen schrik voor de veiligheid van de vluchtelingen, omdat er volgens The Economist meer doden zijn gevallen door geweld in Brazilië in 2016 dan tijdens datzelfde jaar in het Syrische conflict. Deze informatie komt mogelijk van de NGO Caritas Brazilië, omdat haar directeur Larissa Leite wel vaker ontradende artikels schrijf in The Economist.
Is de Syrische vluchtelingencrisis een globaal probleem, dan moeten grote groeilanden (BRIC’s) meer dan ooit hun verantwoordelijkheid nemen.
Met een Portugees aan het hoofd van de VN, António Guterrez, is het meer dan ooit aan Brazilië om het voorbeeld te geven na jaren van Braziliaans isolationisme op het vlak van de migratie. Te meer daar we weten dat Guterrez, de vorige Hoog Commissaris voor de Vluchtelingen was.
Willemjan Vandenplas, is expert in de relaties tussen Brazilië en Syrië.